"Ontmoetingsplek voor bedrijven én buurt"

ESKIMOFABRIEK MOET DIENST DOEN ALS HIPPE MULTIFUNCTIONELE LOCATIE

Binnen krijgen ondernemers een mooie werkplek.
Foto Wannes Nimmegeers Binnen krijgen ondernemers een mooie werkplek.
De Eskimofabriek aan de Wiedauwkaai krijgt naast evenementenlocatie vanaf dit jaar een tweede functie als ondernemersdorp. De toekomstige lunch- en cateringzaak factor.ae van Ae Jin Huys en een centrale groene long zullen fungeren als aantrekkingspolen voor de buurt. "De site wordt een multifunctionele ontmoetingsplaats", klinkt het.

De site van de Eskimofabriek kent een lange voorgeschiedenis. Reeds in de 19de eeuw was er een textielfabriek gevestigd en tot midden jaren '90 zou het bekende ondergoedmerk Eskimo er zijn thuishaven hebben. De bedrijfsgebouwen zijn nog steeds in handen van het familiebedrijf dat vasthoudt aan het industriële karakter van de site.

Ae Jin Huys zal in de Eskimofabriek een lunch- en cateringzaak beginnen.
Wannes Nimmegeers Ae Jin Huys zal in de Eskimofabriek een lunch- en cateringzaak beginnen.

Evenementenlocatie

De voorbije jaren vergaarde de Eskimofabriek vooral bekendheid als evenementenlocatie voor tal van topfeestjes, maar daar komt nu een tweede functie bij. "We blijven inzetten op evenementen, maar starten nu ook met de uitbouw van een ondernemersdorp", benadrukt Bruno Stas, zaakvoerder van de Eskimofabriek.


Een duizendtal vierkante meter van de site die tot nog toe onbenut bleef, wordt nu voorbestemd aan jonge en beloftevolle Gentse bedrijven zoals CloudStudio, Thingit of de coworkingplek Likebirds die vanuit een landschapskantoor een prachtig uitzicht hebben op de site.


Maar de operatie gaat verder dan het ter beschikking stellen van nieuwe kantoorruimte. "We willen een ontmoetingsplaats worden voor ondernemers én de buurt", zegt Stas. Eén van de troeven die hij daarvoor wil uitspelen is het inplanten van een groene long te midden van de site. "Vergelijk het gerust met een miniversie van Central Park in New York waar mensen samen kunnen toeven en tot rust kunnen komen."

Onbijtzaak

Een belangrijke rol is ook weggelegd voor Ae Jin Huys die de deuren van haar nieuwe lunch- en ontbijtzaak factor.ae tegen september zal openen in de Eskimofabriek.


In de Gentse horecawereld verdiende ze de voorbije jaren al haar sporen met Mokja, haar Koreaanse catering- en popupzaak op wisselende locaties. Die krijgt nu ook een vaste stek binnen factor.ae waar ook workshops zullen plaatsvinden.


"De naam van de zaak verwijst naar mijn naam en het industriële karakter van de site en staat voor de culinaire avonturen die ik in de toekomst wil aangaan. Gasten zullen in factor.ae kunnen genieten van een lekkere en gezonde lunch van soep tot een dagschotel zowel ter plaatse als om af te halen. In de voormiddag zal je ook kunnen plaatsnemen voor een eenvoudig ontbijtje. Op weg naar huis zal je ook kruidenierswaren kunnen meepikken zoals lekkere wijnen, brood, koffie, kruiden en ambachtelijke charcuterie", verduidelijkt Ae Jin. Die met factor.ae en Mokja ook blijft instaan voor de catering van evenementen.


Voor meer informatie over de toekomstige lunchzaak kan je nu al surfen naar www.factorae.be.