"Na 15 jaar schimmel echt beu"

WONINGENT GAAT EINDELIJK VOCHTPROBLEEM AANPAKKEN

Hasbia El Mizziani bij het behang dat nog maar eens loskomt.
Foto WN Hasbia El Mizziani bij het behang dat nog maar eens loskomt.
In de sociale woonwijk tussen de Zwijnaardsesteenweg en het UZ, vlakbij Nieuw Gent, kampen de bewoners van de sociale woningen met vocht- en schimmelproblemen. Er gaat een petitie rond, want blijkbaar heeft 3 op de 4 bewoners last van vocht. WoninGent wil de problemen nu, na vijftien jaar, structureel aanpakken.

Vijftien jaar geleden trok Hasbia El Mizziani in in haar sociale huurwoning in de Bernard De Wildestraat 14. "Het huis was pas verbouwd, het stond in orde", vertelt ze. "Ik heb alles toen mooi behangen, maar niet zolang daarna kwam het behang los van de muren, en nog later werd het gewoon zwart. Ook in de slaapkamers boven ontstonden schimmelplekken op de muren. Ik liet dat weten aan verhuurmaatschappij WoninGent, maar kreeg als reactie dat ik te snel na de verbouwingen geschilderd en behangen had. Ik heb alles dan maar schoongemaakt en vernieuwd, maar de schimmel kwam terug. Toen was de reactie dat ik te weinig verwarmde en te weinig verluchtte. Terwijl mijn ramen dagelijks open staan. Ik heb toen vuurtjes gekocht om de bovenverdieping te verwarmen, want daar is geen centrale verwarming. Mijn elektriciteitsfactuur schoot de lucht in, maar de schimmel bleef maar komen. Uiteindelijk zijn ze dan komen kijken, en hebben ze gezocht naar een eventueel waterlek in de leidingen. Dat was er niet. Toen hebben ze overal in de muren grote gaten geboord en daar een product in gegoten. Het heeft niks geholpen."


Hasbia staat er op haar huis netjes te houden, en doet dus wat ze kan om het schimmelprobleem onder controle te houden. Na de gaten in de muur heeft ze - nog maar eens - alles behangen. Ze bestrijdt de schimmel nu met speciale isolatie, met houten panelen, met vochtvreters, en met veel poetsen. "Maar het houdt niet op. Trek ik een kast weg, dan staat er gegarandeerd schimmel op het behang erachter. Het is vuil, het stinkt, en het is ongezond." Hasbia contacteerde de partij PVDA, en die deed rondvraag in de buurt. "Blijkt dat drie op vier bewoners in die wijk last hebben van vocht in de woning, en dat al jarenlang. Daarom zijn we een petitie gestart. Een degelijke woning is geen luxe, maar een basisrecht."

Toch hulp

Gelukkig voor Hasbia en haar buren is er beterschap op komst. "We hebben begin dit jaar een contract afgesloten met firma's die gespecialiseerd zijn in de bestrijding van vochtproblemen. Want we weten dat er in die wijk inderdaad structurele problemen zijn met opstijgend vocht en kelderdichtingen die vernieuwd moeten worden. We vragen dan ook dat alle bewoners die vochtproblemen hebben, contact opnemen met de technische dienst. Zo kunnen we zo snel mogelijk de juiste mensen naar de juiste plaatsen sturen", zegt Griet Vandekerckhove van WoninGent.