"Miserie begonnen toen ze op tv kwamen"

BEJAARDEN VOOR TWEEDE KEER SLACHTOFFER VAN HOME INVASION

De politie en een ambulance rukten uit na de home invasion.
Foto Spillebeen De politie en een ambulance rukten uit na de home invasion.
De bejaarde bewoners van een huis in Mariakerke zijn gisterenmiddag voor de tweede keer in iets meer dan een maand tijd overvallen. Volgens buurtbewoners viseren de daders hun huis omdat ze net voor de eerste overval te zien waren in het VTM-programma Helden van Hier: Door het Vuur. "We doen er alles aan om discreet om te gaan met de beelden", reageert regisseur Stefaan Ledeganck van productiehuis Geronimo.

De bewoners zijn een broer en zus van respectievelijk 95 en 91 jaar oud. Ze zouden de twee bejaarde bewoners hebben gekneveld en hun monden dichtgeplakt hebben met tape. De verdachten zijn nog niet gevat. "De precieze details van de home invasion worden nog onderzocht", klinkt het bij het parket Oost-Vlaanderen. "In het huis wordt een sporenonderzoek uitgevoerd en we stellen alles in het werk om de verdachten te identificeren en op te sporen. De twee bewoners zijn ter verzorging en observatie overgebracht naar het ziekenhuis. Ze zijn niet in levensgevaar of zwaar gewond."

Makkelijke prooi

Het is al de tweede keer dat de bewoners van het huis het slachtoffer worden van een brutale overval. "De vorige keer, ongeveer vijf weken geleden, kwamen de daders met een brief in gebrekkig Nederlands langs", weet een buurvrouw. "Ze eisten een grote som geld en hebben uiteindelijk een deel gekregen. Ze dreigden dat ze zouden terugkomen voor de rest. Misschien hebben ze dat nu gedaan." Ook het parket bevestigft dat het al de tweede overval is in hun eigen huis. "Er wordt onderzocht of er een link is tussen de twee overvallen", klinkt het.


Volgens de buren vallen de bejaarden ten prooi aan de overvallers omdat ze in een aflevering van het VTM-programma Helden van Hier: Door het Vuur te zien waren. "Heel hun inboedel is zomaar op tv getoond en zo is de miserie begonnen", vertelt de buurtbewoonster.


"Die mensen zijn niet bepaald arm, maar wel erg oud en op het randje van dementerend. De overvallers zullen een makkelijke prooi gezien hebben. Kort na de uitzending kregen ze hen eerst over de vloer. Ze zouden daar op de televisie toch beter moeten mee oppassen?"

Privacy

Volgens de regisseur van het programma Stefaan Ledeganck besteedt productiehuis Geronimo veel moeite om de privacy van de mensen die in het programma komen te beschermen. "Elke aflevering en elke scène wordt samen met de brandweer en het parket of de dienst Volksgezondheid bekeken, afhankelijk van het onderwerp. Daarbij wordt gekeken of er eventueel gevoelige zaken in komen. Adresgegevens halen we er sowieso uit. Los van de toestemming die de mensen geven om hun huis in beeld te brengen, doen we alles om hun privacy niet te schenden."

Ledeganck betreurt de gebeurtenissen. "Ik heb die mensen leren kennen door het programma. Het is verschrikkelijk om te horen dat dit gebeurd is.." VTM wenst niet te reageren.

Nieuws voor HLN.be? Mail je tekst, foto of video naar 3535@hln.be of SMS naar 3535.