"Mag agent zijn versie van feiten niet geven?"

FLIK RISKEERT ACHT MAANDEN CEL VOOR SLAGEN EN VALSE VERKLARINGEN

Politiemannen J.C. en N.V. staan terecht voor het schrijven van onder andere valse pv's.
Foto James Arthur Politiemannen J.C. en N.V. staan terecht voor het schrijven van onder andere valse pv's.
Een Gentse flik die in 2012 en in 2014 klappen uitdeelde aan burgers, en bij de eerste feiten valse verklaringen aflegde, riskeert acht maanden cel en een boete van 1500 euro. Een andere agent die getuige was, legde ook valse verklaringen af en moest zich verantwoorden voor valsheid in geschrifte. "Heeft een agent dan niet zoals iedereen het recht om een eigen versie van de feiten te geven?", vroeg de verdediging zich af.

Op 12 mei 2012 gingen de agenten N.V. en J.C. samen iets drinken. Ze vertrokken elk met hun eigen wagen, N.V. reed voorop. Wat verder probeerde N.V. de wagen van P.V. in te halen, maar dat mislukte en het kwam tot een aanrijding. N.V. en P.V. stapten uit hun wagen en begonnen op straat ruzie te maken. Op het moment dat J.C. ter plaatse aankwam, viel N.V. P.V. aan. Hij gaf hem een slag waarbij zijn neus brak en toen hij in de struiken viel, gaf hij hem nog een paar trappen.

Verkeerde loyaliteit

J.C. kwam tussenbeide en probeerde de burger nog te helpen, maar die riep hem toe: "Maak dat je weg bent." Wat verder spraken de collega's weer af. J.C. maande zijn collega aan om aangifte te doen bij de politie, die zou de volgende dag gaan. Maar in plaats van de feiten te vertellen zoals ze gebeurden, probeerde N.V. de schuld in de schoenen van P.V. te schuiven. Hij vroeg aan J.C. om een gelijklopende verklaring af te leggen en ondanks dat hij naar eigen zeggen erg kwaad was op zijn collega deed hij dat. "Uit verkeerde loyaliteit", verklaarde hij in de rechtbank. Twee jaar later, op 13 september 2014, was N.V., die intussen bij het overlastteam werkte, op een interventie voor geluidsoverlast samen met twee jonge collega's. "Zijn potje zal overgekookt hebben", aldus de procureur. "Hij vroeg de identiteitskaart van een 17-jarige. Toen hij die niet kreeg, begon hij de jongen te slaan. N.V. noemde hem uitschot. 'Als ik nog eens moet terugkeren, dan sleur ik u over de trap zodat je je tanden kwijt bent', riep hij. Welk machtsmisbruik stel je daarmee tentoon?"


De twee jonge collega's van N.V. deden aangifte van de feiten en J.C. gaf bij verhoor meteen toe dat hij een valse verklaring had afgelegd in 2012. Het net sloot rond N.V., maar door een wrakingsprocedure tegen een partijdige onderzoeksrechter werd het onderzoek nog vertraagd. "Ze hebben er alles aan gedaan om de feiten te verdoezelen", klonk het bij het Openbaar Ministerie. Gisteren kwamen de agenten dan toch voor de correctionele rechtbank.Voor N.V. vorderde de procureur een gevangenisstraf van acht maanden en een boete van 1.500 euro.Volgens de verdediging is er voor beide beklaagden helemaal geen sprake van valsheid in geschrifte. "Een agent moet juridisch niet anders bekeken worden dan een andere burger", pleitte de advocaat van N.V. "Hij heeft gewoon zijn versie van de feiten gegeven. Het is niet juist dat hij daarvoor vervolgd wordt." Over de slagen voert de verdediging geen betwisting. "Hij is over de schreef gegaan, maar dat kwam ook niet uit het niets."


N.V. wil er naar eigen zeggen alles aan doen om zijn carrière bij de Gentse politie verder te zetten. Op 19 juni doet de rechtbank uitspraak.