"Klaar voor start en dan die kanker"

BEKENDE GENTSE DIRECTRICE MIST BEGIN SCHOOLJAAR

Mania Van Der Cam van KTA Mobi.
Foto WN Mania Van Der Cam van KTA Mobi.
Op het KTA Mobi in Gent ontbrak gisteren de rots in de branding. Directrice Mania Van Der Cam stond niet tussen haar leerlingen, maar zat in het ziekenhuis. Ze kreeg deze zomer het zware verdict 'borstkanker'. "Ik was nochtans klaar om erin te vliegen."

KTA Mobi aan de Coupure Rechts moest het gisteren dus onverwacht stellen zonder de populaire directrice. Mania Van Der Cam is één van de meest bekende schooldirecteurs in Gent. Ze is dan ook niet zomaar een directeur. Ze staat op de barricades voor het onderwijs in het algemeen, en voor haar school in het bijzonder. Ze neemt geen blad voor de mond en gaat door het vuur voor haar leerlingen. Zo mobiliseerde ze vorig schooljaar nog haar hele school om op te komen tegen de verplaatsing van één van de leerlingen die op het vluchtelingenponton Reno woonde. Dat ponton sloot, en niemand wist waar de perfect geïntegreerde jongen heen zou gaan. Zelfs koningin Mathilde werd met het verhaal geconfronteerd. Met voldoende druk vanuit de school werd de jongen uiteindelijk opgenomen in een permanent opvangcentrum in Sint-Niklaas, én kreeg hij een treinabonnement van Fedasil. Hij kan dus naar school blijven gaan in het KTA Mobi. Mania hielp hem dan ook nog eens aan een vakantiejob.


"Toen die jongen hoorde dat ik ziek ben, wilde hij mij meteen komen bezoeken. Dat kan uiteraard nog niet, maar ik ben wel ontroerd door zijn medeleven", zegt Mania. "Ook van de schepen van onderwijs kreeg ik een mooi boeket bloemen thuis geleverd. Het doet deugd dat mensen meeleven. Want het was wel heel raar vandaag, die eerste september. Ik was klaar om er weer in te vliegen, maar toen werd dus die borstkanker vastgesteld. Dat kan iedereen overkomen, besef ik nu. Ik liet mij geregeld screenen, en ik heb het toch zitten. Maar ik ben positief ingesteld. Ik wil ook geen geheim maken van wat mij nu overkomt. Integendeel. Ik wil alle vrouwen oproepen om aandacht te besteden aan hun borsten. Elke verandering is verdacht. Ik had niet eens een knobbeltje of zo, gewoon een plooi. En ook dat bleek een slecht teken te zijn."

Halftijds

Mania hoopt later dit schooljaar terug te kunnen inpikken. Of dat mogelijk zal zijn, valt af te wachten.


"Ik weet nog niet welke behandelingen ik nog moet krijgen. Ik heb de operatie achter de rug. In principe is de kanker weg, maar ik denk dat er nog minstens preventieve chemo volgt. Gelukkig is het in het onderwijs mogelijk om halftijds te herbeginnen zodra je gezondheid dat toelaat. Ik zie wel hoe het loopt. Ik moet nu eerst aan mijzelf denken, maar ik mis mijn school en mijn leerlingen, zeker op een belangrijke dag als 1 september."