"Kastanjes op Frère-Orbanlaan kappen we niet"

HOE RAAKT GENT VAN MOT IN 154 JAAR OUDE BOMEN AF?

De kastanjes op de Frère-Orbanlaan verliezen te vroeg hun blad.
Foto James Arthur De kastanjes op de Frère-Orbanlaan verliezen te vroeg hun blad.
De 154 jaar oude bomen op de Frère-Orbanlaan zijn aangetast door de 'mineermot'. Die beesten tasten de bladeren van de bomen aan, waardoor ze al in de zomer verkleuren en uitvallen. "Korte metten mee maken en kappen", vindt Guido Meersschaut (N-VA), maar bevoegd schepen Rudy Coddens (sp.a) probeert het op een andere manier.

De twee rijen kastanjebomen op de Frère-Orbanlaan, waar de tram tussen rijdt, zijn aangetast door de mineermot. Die legt eitjes op de bladeren van kastanjebomen, en de rupsen vreten die dan helemaal kapot. Resultaat: de bladeren verkleuren al in juni, en vallen in juli af. "Daar moet ingegrepen worden", vindt Guido Meersschaut, gemeenteraadslid voor N-VA. "De bomen kappen en nieuwe aanplanten."


Maar dat ziet schepen Rudy Coddens (sp.a), bevoegd voor het groenbeleid in de stad, niet zitten. "Niet alleen zou daar enorm veel protest tegen komen, terecht. Maar het is ook niet nodig. De bomen zelf zijn niet ziek, er is geen enkel gevaar dat ze zouden omvallen. Bovendien is het ook niet zo dat er geen bladeren meer aan de bomen groeien. We proberen het probleem dus op een andere manier aan te pakken."


De moeilijkheid daarbij is dat de biologische bestrijdingsmiddelen niet helpen tegen de mineermot, en de pesticiden die wel effect zouden hebben, mogen niet meer gebruikt worden omdat ze te schadelijk zijn en in het grondwater zouden dringen.

Bladeren opruimen

"Dus moeten we het op een andere manier proberen", zegt Coddens. "We ruimen nu de bladeren van die bomen zo snel mogelijk op. Door ze allemaal weg te halen en te vernietigen, vernietigen we ook de eitjes op de bladeren. We proberen zo de cirkel te doorbreken, en van de beesten af te geraken. We zien hoever we daarmee komen."


Eenvoudig is dat niet. Zeker nu in de herfst moeten de bladeren heel dikwijls worden opgeruimd, en op de Frère-Orbanlaan staan meer dan 100 kastanjebomen, van aan de Zuid tot aan de Keizervest. "Als blijkt dat het niet lukt en de bomen steeds verder aftakelen, tot ze effectief geen bladeren meer krijgen, dan kunnen we nog altijd beslissen om op een andere manier in te grijpen", vindt Coddens.