"Ik voel me een echte Gentenaar"

REGISSEUR NICOLAAS RAHOENS PRESENTEERT NIEUWE FILM 'DE MAAGD VAN GENT'

Foto Didier Verbaere
Het heeft hem 52 draaidagen, honderden uren in de montageruimte en heel wat slapeloze nachten gekost, maar het nieuwe project van Nicolaas Rahoens is eindelijk klaar om vertoond te worden. Woensdag gaat zijn nieuwe langspeelfilm 'De Maagd van Gent' in première in Kinepolis Gent.

Regisseur Nicolaas Rahoens heeft wat kortfilms en het project Ons Dorp in zijn eigen Oosterzele op zijn naam staan, maar woensdag laat hij een langspeelfilm los op de wereld. Daarin toont hij het verhaal van verschillende Gentenaars die strijden voor het behoud van de ziel van Gent : de volkstuintjes. Die dreigen te verdwijnen omdat de Franse winkelketen Colfour haar zinnen heeft gezet op de grond om er een nieuwe supermarkt neer te poten.

Symbool

De titel van de film verwijst naar de oude legende over de Maagd van Gent. Die dame nam het in de 14de eeuw op tegen het Franse leger en werd beschermd en bijgestaan door het Gentse volk, dat zich niet zomaar liet inpalmen. Haar afbeelding prijkt vandaag nog steeds op het wapenschild van de stad. "Ze is het symbool van alles wat een Gentenaar is : eigenwijs, koppig en ook zo verdomd fier. Het zijn die elementen die ik in het script wou. De stad is zowat mijn tweede thuis en ik voel me dan ook een halve Gentenaar," vertelt Nicolaas. "De Franse warenhuisketen belichaamt de bezetter en de volkstuintjes staan symbool voor de thuis van de Gentenaars."


Nadat hij het verhaal klaar had, ging Nicolaas op zoek naar acteurs. "Net zoals bij Ons Dorp - een film die ik draaide met de inwoners van Oosterzele - wou ik amateurs aantrekken voor de rollen. Gent heeft 35 fantastische toneelgezelschappen, en ik had eigenlijk geen budget om professionele acteurs te betalen," lacht Nicolaas. "Uiteindelijk had ik keuze te over voor de 42 dragende rollen in de film."

Acteurs

"Ik had ook het geluk dat acteur Bob De Moor zichzelf kwam aanbieden voor de rol van de burgemeester, gewoon uit pure fierheid voor zijn stad", vervolgt hij. "Burgemeester Daniël Termont was ook meteen te vinden voor een kleinere rol als rechter en ook Daan Hugaert, Luk De Bruycker en Christophe Deborsu spelen mee. Samen tilden ze het niveau van de film naar een professioneel niveau. Er hing op de set ook altijd een enorm goede sfeer. Iedereen die mee in het project stapte, heeft zich ongelooflijk gesmeten", vervolgt hij. De film werd afgelopen zomer ingeblikt in Gent, op bekende en minder bekende locaties. Zo fungeerde onder andere het intussen afgebroken Ottenstadion als decor. "Ik hoop dat er heel veel Gentenaars komen kijken en er vooral een gezellige, ontspannende avond van maken. Het is een volkse film met een leuk verhaal en dat is wat cultuur voor mij betekent. Ik wil mensen samenbrengen en hen een fijne avond bezorgen, zodat ze met een voldaan gevoel kunnen gaan slapen," besluit hij.