"Het is net een motorclub zonder motoren"

BUURT REAGEERT OP AANWEZIGHEID THE BLUE ANGELS

Het clubhuis van de Gentse afdeling van The Blue Angels.
Wouter Spillebeen Het clubhuis van de Gentse afdeling van The Blue Angels.
In het clublokaal van de motorbende The Blue Angels in Sint-Amandsberg is donderdag het levenloos lichaam gevonden van een clublid. Het onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden loopt nog, maar intussen rijzen verschillende vragen. Wat deed de motorclub in een woonwijk tegenover een school?

Motard K.D.B. was sinds het begin van dit jaar lid van The Blue Angels en zette sindsdien zijn schouders onder het inrichten van het nieuwe clublokaal in de Krekelberg in Sint-Amandsberg. In hetzelfde clublokaal werd de motard gisteren dood aangetroffen nadat hij sinds vorig weekend als vermist was opgegeven door zijn vriendin. Een buurtbewoner speculeerde gisteren dat de motard neergestoken was met een mes, maar de piste van een zelfdoding kan voorlopig nog niet uitgesloten worden.

Het gerechtelijk labo maakt zich klaar om binnen te gaan in het clublokaal.
Wouter Spillebeen Het gerechtelijk labo maakt zich klaar om binnen te gaan in het clublokaal.

"We zien hen nooit"

The Blue Angels zaten net in hun loods in de Krekelberg en hadden er naar eigen zeggen nog maar een paar activiteiten georganiseerd. De bewoners van de straat hadden tot op heden dan ook nog geen kik gehoord van de motards. "Eigenlijk zien we hen nooit", klinkt het bij Open Huis Krekelberg, de ontmoetingsplaats voor senioren vlak naast het clubhuis. "We hoorden er nog nooit luide muziek, zagen nog nooit veel motoren, eigenlijk veroorzaken ze voor ons helemaal geen overlast."


"Het is net een motorclub zonder motoren", zegt een andere buur. "We hebben er nog nooit problemen mee gehad. We hebben wel al eens een vriendelijke babbel geslagen met één van de leden die de loods kwam opfrissen. Dat was een sympathieke onbekende. Voor ons is er een enorm verschil tussen hoe we de club ervaren en wat er in de media over hen geschreven wordt wanneer ze weer een veroordeling krijgen."


Naast het clubhuis van een motorbende wonen, lijkt dus niet enkel kommer en kwel. Toch stellen enkele ouders zich vragen over het feit dat het clubhuis tegenover Vrije Basisschool De Krekel ligt. "Hoe hebben die daar ooit toestemming voor gekregen?", vraagt een ouder zich af. "Overdag tijdens de schooluren houden ze zich waarschijnlijk wel rustig. Maar als je hoort wat in die milieus soms gebeurt, stel ik me de vraag of ze niet beter verder weg van een school gaan."

Reputatie niet al te best

De reputatie van de motorbende is dan ook niet al te best. Veel clubleden zeggen dat ze enkel aangesloten zijn voor het plezier en de kameraadschap, maar de club noemt zichzelf een 'one percenter'. Daarmee verwijzen ze naar het ene procent van de motorrijders dat zich niet aan de wet houdt en daar trots op is. Verschillende leden zijn dan ook al veroordeeld voor onder andere drugshandel, wapenbezit en geweldplegingen, maar de club zelf is nog niet veroordeeld als criminele organisatie. Daarvoor zijn er te weinig bewijzen. The Blue Angels worden wel al langer in de gaten gehouden door de federale politie, net zoals hun concurrenten de Hell's Angels, de Bandidos en de Outlaws.


De vondst van het lichaam donderdag zou de interesse van het gerecht in The Blue Angels kunnen aanwakkeren, maar daar ligt de voorzitter van de Gentse afdeling niet wakker van. "Ons onderzoeken deden ze toch al", lacht hij. "Dat is niet nieuw."