"Heerlijk om hersenen te pijnigen"

DARIA (12) EN BROER IGOR (10) KWALIFICEREN ZICH VOOR WK SCHAKEN

Igor (10, links) en broer Ilja (11) aan het schaakbord. Zus Daria (12) kijkt toe. Igor en Daria mogen in het najaar naar het wereldkampioenschap.
Wannes Nimmegeers Igor (10, links) en broer Ilja (11) aan het schaakbord. Zus Daria (12) kijkt toe. Igor en Daria mogen in het najaar naar het wereldkampioenschap.
Het schaaktalent zit bij de Gentse familie Vanduyfhuys in de genen. Daria (12) en haar broer Igor (10) verdedigen in het najaar ons land op het wereldkampioenschap schaken. Ook broer Ilja (11) is een verdienstelijke schaker. "Er is niks heerlijker dan een partijtje schaken op het scherpst van de snee", klinkt het.

Hoewel ze alledrie uitblinken in het schaken, kregen de kinderen van de familie Vanduyfhuys de liefde voor de sport niet mee met de paplepel. Vader Peter Vanduyfhuys die hen wel voluit steunt in hun passie, waagt zichzelf slechts sporadisch aan een partijtje. Het was zijn liefde voor wiskunde die Igor richting het schaakbord dreef. "Omdat ik op school graag bezig ben met rekensommen, was ik drie jaar geleden eigenlijk op zoek naar een sport waarbij je ook aan de slag moest met je hoofd. Het was meteen een schot in de roos", lacht de 10-jarige knaap.


Niet veel later had ook zijn zus Daria de microbe te pakken en intussen heeft ook Ilja hun voorbeeld gevolgd. Alledrie zijn ze aangesloten bij de Gentse club KGSRL. En met succes, want vorige week kroonde Daria zich tot Belgisch kampioene bij de -12-jarigen en Igor behaalde de derde plaats in zijn leeftijdscategorie. Broer en zus kwalificeerden zich zo voor het wereldkampioenschap schaken in het najaar: voor Daria in het Russische Khanthy-Mansiysk en voor Igor in Batoemi, een stad in Georgië.

Les via Skype

Voor de kinderen is schaken dan ook meer dan een vrijblijvende hobby. In de week schaken ze minimum twee uur per dag. Zo krijgen ze via Skype ook geregeld les van een schaakmeester uit Antwerpen. Igor krijgt zelfs les van de Nederlandse kampioene Anne Haast om zich voor te bereiden op het WK. Ook in de weekends zijn de kinderen meestal twee dagen van 's morgens tot 's avonds op stap om tornooien in binnen- en buitenland af te dweilen. Dat ze het grootste deel van hun vrije tijd achter het schaakbord doorbrengen, vinden de kinderen niet erg. "Integendeel, er is niks heerlijker dan een partijtje schaken van enkele uren op het scherpst van de snee", glundert Daria. "Schaken vergt veel denkwerk en strategie en ik vind het heerlijk om mijn hersenen aan het werk te zetten. Ik kan zelfs genieten van een partij die ik verlies. Zolang ik er maar iets van opsteek."


Ook vader Vanduyfhuys staat helemaal achter de passie van zijn kroost. "Het belangrijkste voor mij is dat plezier aan beleven. Bovendien schaven ze met de sport een aantal belangrijke vaardigheden bij zoals concentratievermogen. Bij een partij van enkele uren kan één moment van aandachtsverlies je de zege kosten."

In het rond vliegen

Een partijtje schaak tegen elkaar spelen doen de broertjes en zus Vanduyfhuys niet snel. "Dan durven de schaakstukken wel eens in het rond vliegen. Maar ik ben er van overtuigd dat ze nog veel zullen opsteken van elkaar", zegt vader Peter. De komende maanden bereiden Daria en Igor zich met volle overgave voor op hun deelname aan het wereldkampioenschap om een mooi resultaat te behalen. "En wie weet, word ik ooit op een dag grootmeester in de schaaksport", lacht Igor.