"Gentse Feestensfeer in Overpoort"

STUDENTEN HEBBEN BEGRIP VOOR POLITIECONTROLE

De politieagenten laten twee feestende studenten door aan de controlepost.
Wannes Nimmegeers De politieagenten laten twee feestende studenten door aan de controlepost.
Voor het eerst konden feestende studenten slechts via één ingang afzakken naar de Overpoortstraat. "Voor hun veiligheid, zodat ze in een ongedwongen sfeer kunnen uitgaan", legt politiewoordvoerder Matto Langeraert uit. De studenten zelf maakten er geen probleem van. "Als iedereen zich gedraagt, dan kan er toch geen

probleem zijn", zegt student Sasha.


23.30 uur en het is gezellig druk in de Gentse Overpoortstraat. Jongeren sijpelen in groepjes toe, mooi opgetut of verkleed en helemaal uitgelaten.

De politie op patrouille in de Overpoort.
Wannes Nimmegeers De politie op patrouille in de Overpoort.

Veilige omgeving

Maar wie gisterenavond in de Overpoort wilde feesten kon enkel via het Kramersplein de uitgangsstraat bereiken. Aan de Heuvelpoort hielden de politie en leerlingen van de richting 'Maatschappelijke Veiligheid' iedereen tegen. "We viseren niet de feestende student, laat dat duidelijk zijn", aldus Langeraert.


"We willen voor hen een veilige omgeving creëren. Mensen met slechte bedoeling zoals dieven, vandalen, drugsdealers willen we op die manier weren. We willen in de Overpoort een Gentse Feestensfeer, met die typische ongedwongenheid." En daar horen boelzoekers, drugsdealers en ander gespuis niet thuis.

Geen wachtrijen

Zoals verwacht bleven de grote wachtrijen aan de 'ingang' uit. Enkele tientallen politieagenten hielden er een oogje in het zeil, zonder dat je het gevoel had dat je een verstevigde burcht bezocht. Studenten konden heel vlot naar binnengaan en werden slechts sporadisch gecontroleerd.


"We houden systematische controles", duidt hoofdinspecteur Liesbet De Pauw. Dat betekent dat vooral verdacht uitziende mensen even apart werden genomen. Dat was ook het geval wanneer de drugshond van de federale politie blafte wanneer hij iets verdachts rook.

Begrip

De studenten maakten geen problemen over de extra controle. "Ik begrijp het wel en het komt onze veiligheid ten goede", vertelt Sasha. "Maar de laatste jaren werd er sowieso al niet veel gevochten onder de studenten. Die tijden zijn toch wel wat gepasseerd. Als iedereen zich gedraagt, dan kan er geen probleem zijn. Het is gewoon jammer voor wie zich wel aan de regels houdt. Mijn kot ligt bijvoorbeeld in de omgeving van de Heuvelpoort. Nu moest ik een grote omweg maken via de kleine Ring en de Kunstlaan om hier binnen te geraken. Maar ik ga het niet aan mijn hart laten komen." Andere studenten zagen een link met de zomerfestivals. "Daar worden we echter veel meer gecontroleerd. Maar we geraakten vlot binnen en dat is uiteindelijk voor ons het belangrijkste. We willen hier ons gewoon amuseren."


De actie duurde een zevental uur, van 23.30 uur 's avonds tot 6 uur 's morgens. "De actie zal door onze mensen geëvalueerd worden", besluit Langeraert. Mogelijk zal de politie in de toekomst nog soortgelijke veiligheidsacties houden.