"Eten verenigt onze culturen"

ITALIAANSE GENTENAAR VAT BELANG VAN VOEDSEL IN FOTOREEKS

Fotograaf Damiano Oldoni en professor Italiaanse letterkunde Mara Santi.
Foto Yannick De Spiegeleir Fotograaf Damiano Oldoni en professor Italiaanse letterkunde Mara Santi.
De Italiaanse Gentenaar en fotograaf Damiano Oldoni heeft in zijn fotoreeks 'Vlaamse Macaroni' het belang van eten als ontmoetingsmiddel tussen Italiaanse migranten en Vlamingen gevat. Zijn werk is deze week te bezichtigen in het Belgisch paviljoen op de Wereldexpo in Milaan.

Oldoni verruilde zijn thuisland Italië zes jaar geleden voor Gent om te doctoreren in de ingenieurswetenschappen en besliste later om ook nog fotografie te gaan studeren aan Sint-Lukas. Voor zijn afstudeerproject 'Italians' nam hij tussen 2012 en 2014 twee jaar foto's van zijn voormalige landgenoten met als rode draad de Italiaanse eetcultuur.


Op uitnodiging van de Universiteit van Gent toont Oldoni zijn werk in de tuin van het Belgisch paviljoen met een selectie van foto's van Italiaanse Vlamingen in hun leefomgeving die veelal een link heeft met eten. "Italianen zijn gek van voedsel. Ze praten nog liever over eten dan over vrouwen. Met mijn Vlaamse vriendin heb ik bijvoorbeeld een eeuwige discussie over het juiste recept van spaghetti bolognaise. In Italië zijn de ingrediënten beperkt tot een lekkere tomatenpassata, veel gehakt en wat worteltjes en selder. Hier in Vlaanderen worden er heel wat andere groenten aan toegevoegd. In Italië neem je ook de tijd om te koken, de saus staat er minstens drie uur op het vuur. Dan nemen we de tijd om bij te babbelen. Over eten natuurlijk", knipoogt Oldoni.

kos

IJsjesverkopers

Voor de tentoonstelling kreeg de Gentse fotograaf de hulp van professor Italiaanse letterkunde Mara Santi en doctor in de Eigentijdse Geschiedenis Jozefien De Bock. "De migratie van Italianen naar België wordt vaak gelinkt aan de mijnindustrie, maar in Oost-Vlaanderen waren er geen koolmijnen. In onze provincie vormde de Italiaanse eetcultuur een motor voor migratie. De eerste Italiaanse ijsjesverkopers vestigden zich al begin de twintigste eeuw in Gent", schetst professor Santi. "Vandaag heb je op de Korenmarkt de Italiaanse ijsjesverkoper Pierino die Belgisch ijs aan de man brengt en op de Zwijnaardsesteenweg opende enkele maanden terug een ijsjeszaak met Italiaanse producten uitgebaat door een Vlaming. Een perfect voorbeeld van de rol van eten voor de uitwisseling tussen onze culturen."


Oldoni, Santi en De Bock broeden na 'Vlaamse Macaroni' op een tweede project rond Gentse Italianen.

Nieuwe migratiegolf

"Door de voorbije economische crisis is er de afgelopen jaren een nieuwe migratiegolf op gang gekomen van Italië naar Gent. Enerzijds van hoogopgeleide Italianen die hier hun geluk willen beproeven, maar ook laaggeschoolde landgenoten vinden de weg naar de stad. En zij gaan er vaak aan de slag in de Italiaanse horecazaken", weet Santi. Oldoni zal samen met De Bock op pad trekken om de jonge Italianen op de gevoelige plaat vast te leggen en te interviewen.


Wie meer wil weten over het werk van Oldoni kan terecht op www.oldonidamiano.be.