"Dirk was de man van de grote ideeën"

OPRICHTER LEGENDARISCHE DISCOTHEEK BOCCACCIO OVERLEDEN

De legendarische Boccaccio waar de New Beat ontstond.
Didier Verbaere De legendarische Boccaccio waar de New Beat ontstond.
Dirk De Maesschalck, de voormalige uitbater van de legendarische dancing Boccaccio in Destelbergen, is overleden. Zijn broer Danny trof hem aan in zijn zetel in zijn appartement in Gentbrugge. Dirk was pas 61 jaar oud. Mee dankzij hem veroverde New Beat de wereld.

Het succesverhaal begon bij Robert De Maesschalck, de vader van Dirk en Danny, die in 1963 Club Balmoral op de Brusselsesteenweg in Gentbrugge opende. Zijn oudste zoon Dirk kwam in 1972 mee aan het roer van de zaak en stampte na dancing Boccacio in 1987 ook New Boccacio in Destelbergen uit de grond. Hij toverde de discotheek om tot de bekendste en hipste plaats van het land, naar het voorbeeld van de megatempels op Ibiza en in het Verenigd Koninkrijk. "Mijn broer was altijd de man van de goeie en grote ideeën. Voor de bouw van de nieuwe Boccacio reisde hij Europa af op zoek naar voorbeelden. In Londen bezochten we de Hyppodrome en The Rose. Met die ideeën bouwden we de Boccacio in Destelbergen", vertelt een aangeslagen broer Danny.


"Wat Dirk daar neerzette, was ongezien voor België. Fuiven gebeurde toen in kleine diskotheken en zaaltjes of swingcafés. Dirk introduceerde watervallen en verdiepingen in de discotheek en de nieuwste technologie op gebied van licht en geluid. Op zondagavond liet hij nieuwe dj's hun ding doen en zo werd de succesvolle New Beat geboren." Van heinde en ver zakten feestvierders af naar Boccaccio in Destelbergen. Het was the place to be voor liefhebbers van New Beat. Onder andere Confetti's en Lords of Acid lokten duizenden naar Destelbergen.


"Dirk heeft altijd een neus gehad voor het commerciële. Ons vader geloofde sterk in hem en zorgde voor de financiën om zijn dromen waar te maken. Met succes, want het waren gouden tijden. We stonden dag en nacht samen achter de toog en achter de kassa in Destelbergen. Het was hard werken, maar we hebben ook ontzettend veel plezier gemaakt", zegt Danny.

Dirk De Maesschalck.
kos Dirk De Maesschalck.

Zorgenkind

Het familiebedrijf floreerde, maar kreeg ook tegenslagen, juridische aanklachten over drugs en zelfs een faillissement te verwerken. Boccaccio werd nadien omgedoopt tot The Temple en in 2010 droeg Dirk de zaak over aan Steve Moreels en Danny's schoonzus Annie. Zij transformeerden de dancing op hun beurt tot de nog steeds succesvolle Riva. "Wie risico's durft nemen en succesvol is, krijgt ook met tegenkanting en jaloezie te maken"stelt Danny.


Dirk was eigenlijk al van jongs af aan een zorgenkind. "Op zijn 12de moest hij zware operaties ondergaan aan de nieren en zweefde hij tussen leven en dood. Sindsien nam onze Dirk veel medicijnen. Hij ging wel wat gebukt onder de problemen uit het verleden en maakte zich zorgen over het feit dat hij alleenstaand was. Maar echt ziek was hij niet. Zijn dood, afgelopen maandag, komt dan ook plots. Hij heeft een bewogen, maar toch mooi leven gehad", besluit Danny.


De uitvaart vindt plaats op woensdag 21 januari om 11 uur in het crematorium Westlede in Lochristi.