"Alleen hier kan je proeven voor je koopt"

UITBATERS BARAVINS ZOEKEN WIJNBOEREN DIE EXCLUSIEF WILLEN LEVEREN

Zaakvoerder Jan D'Haeze met zoon Jeroen aan de toog van Baravins.
Foto Wannes Nimmegeers Zaakvoerder Jan D'Haeze met zoon Jeroen aan de toog van Baravins.
De enige échte wijnbar van Gent ligt een beetje verstopt in de Steendam. Baravins is nochtans een parel, met een kaart die doet duizelen. De familiezaak speurt zelf de wijnlanden af naar kleine wijnboeren die exclusief willen leveren. "En alleen hier kan je proeven vooraleer je een glas bestelt", knipoogt zaakvoerder Jan D'Haeze.

Baravins zit verscholen in een smal pand aan de Steendam 53. De zaakvoeder, Jan D'Haeze, heeft het helemaal verbouwd. Achteraan is er een verwarmd terras, waar je niks van de stedelijke drukte hoort. In de zaak vallen op het eerste zicht meteen de meubelen op. Zo staan er tafels en stoelen die helemaal gemaakt zijn uit afgedankte kledij.


"Maar het is voor de wijn dat mensen hierheen moeten komen", zegt Jan. Hij is helemaal nieuw in de horeca, en heeft niks van wijn-opleiding genoten. "Ik deel hier mijn eigen kennis", zegt hij. "Uiteraard ben ik al een tijd bezig met alles rond wijn. Maar professioneel deed ik daar niks mee. 34 jaar lang had ik een bankkantoor. En ik dacht, als ik nog iets anders wil doen in mijn leven, moet ik het nu doen. Zo geschiedde. Ik dacht nog even aan een ontbijtzaak, maar zo zijn er 13 in een dozijn. Een échte wijnbar, dat hadden we nog niet. Er zijn er twee, maar die zijn vooral op studenten gericht. Wij kiezen daar net niet voor, wij gaan voor de betere wijnen, die ook wel iets duurder kunnen zijn."


Jan nam meteen ook zijn familie mee in de zaak. Hijzelf en zoon Jeroen zijn het gezicht van Baravins, maar ook Jans dochter en zijn vriendin werken er. "In het voorjaar trekken we zelf naar de wijnlanden", vertelt hij. "We gaan op zoek naar kleine wijnboeren, om er te proeven en te keuren. Dat kijken we of ze kunnen en willen leveren. Heel wat van onze wijnen hebben we exclusief hier in Gent, twee wijnen hebben we zelfs exclusief voor Vlaanderen." Baravins heeft wijnen uit alle bekende wijnlanden, maar er is ook een uitgebreide Griekse collectie. "En we hebben ook de wijnen uit Zwijnaarde en Lochristi", knipoogt Jan. Die zijn goed, en zo promoten we meteen ook streekproducten."


Speciaal aan Baravins is dat alles er rond beleving draait. "We willen dat onze klanten hun wijn lekker vinden. Daarom kunnen ze altijd gratis even proeven, voor ze iets bestellen. We hebben 400 wijnen op onze kaart. Ongeveer de helft kan je per glas bestellen. Maar je kan ook gewoon flessen kopen voor thuis." De duurste fles bij Baravins kost 95 euro, de goedkoopste 25 euro. "Maar prijs staat niet altijd gelijk met kwaliteit", zegt Jan stellig. "Het is niet omdat een wijn duur is, dat hij ook lekker is."