Zweedse kunstenaars kopen lapje grond voor nieuw project

Luuk Nouwen van FLACC aan het lapje grond van de Zweedse kunstenaars op het industrieterrein.
TONY VAN GALEN Luuk Nouwen van FLACC aan het lapje grond van de Zweedse kunstenaars op het industrieterrein.
Twee Zweedse kunstenaars hebben een lap grond van 500 vierkante meter gekocht op de voormalige mijnterreinen van Zwartberg. De reden? Ze willen er vier kunstwerken maken rond de economische geschiedenis van de regio.

Voor amper enkele duizenden euro's mogen Simon Goldin en Jacob Senneby hun project The Plot (Engels voor perceel red.) er volledig ontplooien. "Het duo verbindt in zijn creaties kunst met economie", zegt Luuk Nouwen van het FLACC, een werkplaats voor beeldende kunstenaars in Genk die het project ondersteunt. "Het rijke mijnverleden van Genk is een logische keuze. Hun perceel op Zwartberg- Noord ligt immers op het terrein van de voormalige mijn van Zwartberg."

Symbolisch

Met het perceel zelf gebeurt er niets. Het lapje grond heeft alleen een symbolische waarde en dient als inspiratiebron voor vier andere initiatieven verbonden aan The Plot. "Zo zoeken we een poëet die op papier kan zeggen wat het perceel bij hem oproept", zegt Nouwen. "Ook een prozaschrijver krijgt de opdracht om het verhaal van het perceel en het mijnverleden te vertellen. Er wordt daarnaast een maquette gemaakt en er komt een tentoonstelling waar een wandschilderij ter plekke wordt gemaakt. Het doek beeldt het ontstaan en de evolutie van de kolen uit."

Ook in Kent en Brisbane

Goldin en Senneby kochten ook al een perceel in Kent (Groot- Brittannië), en ze zijn bezig om in Brisbane (Australië) een stuk grond te kopen voor hun volgend The Plot.


Meer informatie vind je op www.flacc.info.


(LXB)