Zwartberg krijgt nieuwe zoo

STAD GENK EN KUNSTENAAR KOEN VANMECHELEN PRESENTEREN 'LA BIOMISTA'

Kunstenaar en bezieler Koen Vanmechelen met Mario Botta, die het atelier ontwierp.
Repro Dalemans Kunstenaar en bezieler Koen Vanmechelen met Mario Botta, die het atelier ontwierp.
Bijna 20 jaar na de sluiting van de Zoo van Zwartberg krijgt het grote terrein een tweede leven. 'La Biomista' is een samenwerking van de stad met kunstenaar Koen Vanmechelen en omvat de gerenoveerde directeursvilla, een nieuw atelier én een gloednieuw dierenpark met onder meer alpaca's, struisvogels en lama's.

De hele site krijgt een nieuwe invulling. De stad gaat de villa van de vroegere directeur van de zoo renoveren. Ze zorgen ook voor de aanleg van een park, waar kunstenaar Koen Vanmechelen exotische dieren gaat plaatsen. Er wordt ook een studio gebouwd waarin Koen zijn creaties als kunstenaar kan maken. Dat gebouw werd getekend door Mario Botta, een gerenommeerd architect uit Italië die in Genk al een parel van een gebouw heeft ontworpen dat ook zijn naam draagt.

Het open atelier van Koen Vanmechelen wordt gebouwd naast de voormalige directeurswoning, die gerenoveerd wordt.
Foto kos Het open atelier van Koen Vanmechelen wordt gebouwd naast de voormalige directeurswoning, die gerenoveerd wordt.

La Biomista

De villa, studio en het dierenpark met kippen, alpaca's, lama's, struisvogels, emoes en roofvogels in een natuurlijke omgeving vormen samen La Biomista. "Het betekent letterlijk 'mix van leven', de basis van mijn artistieke werk", vertelt Koen Vanmechelen. "Genk is een multiculturele stad. De ideale plaats om het thema van mijn werk naar een breed publiek uit te dragen", vervolgt de kunstenaar en globetrotter.

Natuurlijk samenleven

Waar staat het project nu? "We hebben zonet de bouwvergunning voor de studio afgeleverd", zei burgemeester Wim Dries. "Stilaan valt de puzzel voor La Biomista in elkaar. We hebben ook een bureau aangesteld voor de ontwikkeling van het park." Koen Vanmechelen heeft het allemaal in zijn hoofd. "De villa wordt een plaats voor discussies en de studio een labo voor de diversiteit van het leven. In het park worden dieren niet opgehokt in een kooi. Ze zullen zo natuurlijk mogelijk samenleven. We bouwen een auditorium dat documentaires toont over het verleden, heden en toekomst."

Buurtbewoners

Bij de realisatie van La Biomista en de verdere invulling van het terrein wordt de buurt nauw betrokken. "Het project ligt de buurtbewoners nauw aan het hart", stelt Joke Quintens, schepen van wijkontwikkeling. "De buurt heeft de site levend gehouden door de organisatie van een aantal activiteiten in het park. Bovendien is de villa mede door steun van de buurtbewoners beschermd. En het Zwazoopad hield het park toegankelijk voor wandelaars."