Ga naar de mobiele website
^ Top

Voedselpakketten gedumpt aan halte

SINT-VINCENTIUS OP ZOEK NAAR ANDERE MANIER VAN BEDELING

Antoon Olaerts op de plaats waar hij geregeld de voedselpakketten vindt.
Foto Borgerhoff Antoon Olaerts op de plaats waar hij geregeld de voedselpakketten vindt.
"Hoe kan iemand zo ondankbaar zijn?!", briest Antoon Olaerts (74). Geregeld ziet hij mensen voedselpakketten van de voedselbedeling dumpen in de vuilnisbak aan het bushokje tegenover zijn huis op de Weg naar As. Hij stapte naar de Sint-Vincentiusvereniging om het voorval te melden.

"Het is erover", reageert Antoon Olaerts. Vanuit zijn keuken die uitgeeft op de straat, ziet hij zakjes met nog bruikbare voeding van de voedselbank staan. "Ik ben spaarzaam opgevoed, en probeer om zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien. Er zijn zo veel mensen die inspanningen doen om voedsel af te staan aan de Sint-Vincentius om gezinnen in armoede te helpen. Een beetje respect is dan wel op zijn plaats." Het is niet de eerste keer dat bij hem in de buurt voedsel achtergelaten wordt. "Ik heb al eerder zakjes met etenswaren gevonden, veelal diepgevroren producten. Deze keer was het een doos met verse broden en kippenvlees die de emmer deed overlopen", vertelt hij. Daarop trok Olaerts naar de voedselbedeling wat verderop.


De melding van de man is voor de Sint-Vincentiusvereniging, die om de maand een voedselpakket van zo'n 20 tot 30 kilo aan 980 gezinnen uitdeelt, een wake-upcall. "Als iemand voedsel dumpt en we betrappen die persoon, dan stopt de bedeling voor hem", legt Guido Vandebrouck, voorzitter van Vincentius, uit. "Om de pakketten samen te stellen laten we onze cliënten een boodschappenlijst invullen, zodat ze het voedsel mee naar huis krijgen dat ze gevraagd hebben. Armoede heeft veel gezichten", werpt hij op. "In de pakketten steken we diepgevroren vis of vlees, maar nogal wat van onze gasten hebben geen diepvriezer. Of ze hebben geen microgolf om kant-en-klaarmaaltijden op te warmen."

Olaerts vond onder meer enkele verse broden en kippenvlees aan de bushalte.
Foto Borgerhoff Olaerts vond onder meer enkele verse broden en kippenvlees aan de bushalte.

Te zware pakketten

Ook mobiliteit blijkt een groot probleem te zijn. "Zowat de helft van ons cliënteel komt met de bus pakketten afhalen. Die wegen 20, en soms zelfs 30 kilogram. Dumpen van voeding is respectloos, maar zoveel kilo's vlees, vis en groenten mee op de bus sleuren, is niet gemakkelijk. Sommigen laten dan ook voeding achter bij het bushokje." Daarom denkt Sint-Vincentius er nu aan om de bedeling niet één keer maar twee keer per maand te organiseren. "Op die manier kunnen we de pakketten kleiner maken, zodat ze lichter uitvallen en makkelijker mee te nemen zijn."


Soms gebeurt het dat voeding van Vincentius op internet te koop wordt aangeboden. "Voor zover we weten is dat twee keer gebeurd", besluit Vandebrouck.


Hij hoopt om een campagne op te zetten tegen dumpen en verspilling van voedsel.

Repro Borgerhoff


Meld een bug