Twee kunstwerken als opstap
om elkaar te ontmoeten

TVG

Om de wijk Sledderlo op te fleuren, hebben de Nederlandse kunstenaars David Bade en Tirzo Martha twee sculpturen gemaakt. Ze deden het niet alleen. Ze vroegen, en kregen de medewerking van de buurtbewoners. De kunstwerken zijn op vraag van de stad, het kunstencentrum FLACC en Nieuw Dak, de sociale huisvestingsmaatschappij in Genk, gerealiseerd. Ze staan op de Kopeikstraat en de Zomereikstraat.

Bewoners van de twee straten werden uitgenodigd om voorwerpen binnen te brengen. Ook kregen ze de kans te spreken met de kunstenaars en konden ze hun verhalen kwijt. Hun inbreng komt terug in de twee beelden die symbool staan als ijsbrekers in het ontmoeten. Kunst brengt mensen bij elkaar.

Samenkomen

Het inspireerde de kunstenaars om de sculpturen te maken. "We willen met kunst in de wijk een andere mogelijkheid aangrijpen om mensen kansen te geven elkaar te ontmoeten", legt Myriam Indenkleef, directeur van Nieuw Dak uit. "Bewoners delen ook verhalen met elkaar. Zo'n aanpak versterkt de samenhang in de wijk." De kunstwerken passen in de gedaanteverandering die Sledderlo ondergaat en die vandaag volop aan de gang is. Om de metamorfose te realiseren werd 'Lo2020' bedacht, het masterplan waarbij de multiculturele wijk extra zuurstof krijgt met heel wat nieuwe woonblokken, sportvoorzieningen en een jeugdcentrum. Later wordt ook nog een kleuter- en lagere school gebouwd. Zo zijn op de Kopeikstraat en de Zomereikstraat nieuwe appartementen en duplexen gebouwd. De flats zorgen voor een nieuwe dynamiek waarbij nieuwe en bekende gezichten elkaar ontmoeten. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.