Russische krijgsgevangenen geëerd met monument

De gedenkplaat wordt officieel onthuld in aanwezigheid van oud-strijders en politici.
Foto TONY VAN GALEN De gedenkplaat wordt officieel onthuld in aanwezigheid van oud-strijders en politici.

Het was gisteren 76 jaar geleden dat de Duitse bezetter Russen die in WOII aan het oostfront krijgsgevangen werden gemaakt, opsloten in kampen.

In Genk lagen drie kampen waar Russen in mensonterende omstandigheden moesten zien te overleven, meer bepaald in Winterslag, Waterschei en Zwartberg. Om de krijgsgevangenen te eren, werd gisteren op de plek waar de toegang was tot het kamp een gedenkplaat onthuld. Een kleine 200 personen, onder wie kinderen van de nabijgelegen lagere school Sint-Albertus in Zwartberg, woonden de plechtigheid bij. "Het verleden van en herinneringen aan de kampen mogen niet verloren gaan", aldus burgemeester Wim Dries in zijn toespraak. Alex Maruth van heemkring Hodebloemke verrichte opzoekwerk over de kampen en kadert de sovjetkampen in de geschiedenis. "Dat de Duitser Russische krijgsgevangen naar kampen in Genk overbracht, is geen toeval", laat hij weten.


"De kampen lagen immers in de buurt van de mijnen. De gevangenen moesten daar dwangarbeid verrichten: voor de Duitsers was steenkool een belangrijke grondstof." In het kamp van Zwartberg verbleven 1386 krijgsgevangenen uit de toenmalige Sovjet-Unie. 35 onder hen oveleefden het straf- en werkkamp niet.


(LXB)