Reveil brengt mensen van
meerdere religies samen

Met Zinger brengt Pieter Deknudt, de bedenker van Reveil, een toepasselijke song op het kerkhof van Waterschei.
Karolien Coenen Met Zinger brengt Pieter Deknudt, de bedenker van Reveil, een toepasselijke song op het kerkhof van Waterschei.
Op 100 kerkhoven in Vlaanderen, waaronder 12 in de provincie Limburg, werd op Allerheiligen Reveil gehouden. Het is een moment waarop mensen op een serene manier luisteren naar verhalen, poëzie en muziek. Op de begraafplaats van Waterschei was dat niet anders. Alleen, voor het eerst sinds de start van Reveil, nu vijf jaar geleden, werden ook andere religies bij de samenkomst betrokken. Moslims en humanisten luisterden naast christenen voor het eerst Reveil op. “Hierdoor brengen we nog méér warmte op een kerkhof”, zegt Pieter Deknut.

Meerwaarde

Vijf jaar geleden bedacht Pieter, de leadzanger van de popband Zinger die gisteren ook optrad op het kerkhof van Waterschei, Reveil. “Mensen samenbrengen en samen luisteren naar teksten en liedjes was het opzet. In Genk krijgt Reveil een meerwaarde aangezien het nu voor mensen van andere religies open staat. Bij feesten komen mensen graag samen, bij het overlijden van een dierbaar familielid of vriend vergeten we wel eens om samen dingen te doen.” Een uur lang werden in Waterschei teksten uit de Bijbel en de Koran voorgelezen. Bovendien stonden mensen op het podium die verhalen van overleden mijnwerkers vertelden.

Warmte

“Reveil is een eerbetoon aan graven zonder bloem”, vulde Pieter  Deknut aan. “Voor velen zijn begraafplaatsen kille plaatsen. Met Reveil willen we die omvormen tot warme plekken waar mensen samen herinneringen ophalen.” Voor burgemeester Wim Dries laat Reveil in Genk zien dat het een stad is waar mensen van diverse afkomst, kleur en religie samenkomen. “We zijn een stad waar mensen zowel in vreugde als in droefheid thuis zijn”, besloot hij.

Bezoekers aan het kerkhof van Waterschei luisteren op Reveil naar stemmige verhalen, gedichten en muziek.
Karolien Coenen Bezoekers aan het kerkhof van Waterschei luisteren op Reveil naar stemmige verhalen, gedichten en muziek.
Ook burgemeester Wim Dries was aandachtig toehoorder op Reveil in Waterschei waaraan voor het eerst moslims en humanisten deelnemen.
Karolien Coenen Ook burgemeester Wim Dries was aandachtig toehoorder op Reveil in Waterschei waaraan voor het eerst moslims en humanisten deelnemen.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Mazlum Tosun

    Top initiatief!✌️