Politiehond Itan sterft na 10 jaar dienst, begeleider is er kapot van: “We gingen samen met pensioen gaan”

Politiehond Itan met hondengeleider Luc Pauwels.
PZ CARMA Politiehond Itan met hondengeleider Luc Pauwels.
Politiehond Itan van de zone Carma (As, Bocholt, Bree, Genk, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Oudsbergen en Zutendaal) is vandaag overleden na een plotse ziekte. De Mechelaar was al meer dan tien jaar in dienst als patrouillehond, wat uitzonderlijk lang is. 

Itan startte in 2008 bij de lokale politie Genk. Hondengeleider Luc Pauwels zou in maart samen met zijn trouwe viervoeter met pensioen gaan. Ontelbare uren en dagen gingen ze samen op pad. “Itan was een geweldige politiehond die een zeer sociaal gedrag combineerde met een ongelofelijke inzet als er echt sprake was van geweld", vertelt Pauwels. “Hij was enorm gefocust op wat hij moest doen. Dit dier heb ik nooit bang gezien. Je maat in de steek laten was ‘not done’. Hij kwam in dienst in 2008. Ruim een decennium gaf hij het beste van zichzelf. Ik heb nooit een hond met zo’n lange staat van dienst gekend.”

Op de provinciale training en hondenschool werd hij ‘Itan de verschrikkelijke’ genoemd. “Het zal me nog lang pijn doen. Ik had hem zo graag nog een tijd als deurmatje bij me gehad", zucht Pauwels. 

Politiehond Itan op Pukkelpop.
PZ CARMA Politiehond Itan op Pukkelpop.
Itan in kerstsfeer.
PZ CARMA Itan in kerstsfeer.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan vanbeselaere

  heel veel troost bij het verlies van uw trouwste kameraad. Weinig mensen kunnen het verlies van zo'n vriend begrijpen.

 • joseph wuyts

  Snik snik weet zelf hoe pijn het doet. Voor kerst deze jaar ook mijn hondje moeten afgeven na kort ziek ..15 jaar..sterkte

 • Cliff Verhaegen

  Heel veel sterkte, ik weet wat het is om je trouwe vriend te verliezen na 9 jaar, heb de mijne 2 maanden geleden moeten laten inslapen door een tumor in zijn hersens en mis hem nog altijd verschrikkelijk hard de tranen staan terug in mijn ogen als ik het artikel las, nogmaals veel strekte!!!

 • jan swaenen

  Veel sterkte met het verlies, van uw trouwe lieve kameraad!!

 • Melanie Van den broeck

  Veel sterkte met het verlies van uw beste en trouwe vriend .