Politie lokt motorcrossers in val in bos

Nieuwe maatregel tegen overlast loont: 8 overtreders betrapt

Beeld ter illustratie - deze crosser houdt zich voor alle duidelijkheid wél aan de regels.
RV Beeld ter illustratie - deze crosser houdt zich voor alle duidelijkheid wél aan de regels.
Als het van parket en politie afhangt, is het gedaan met crossen in beschermd natuurgebied in onze provincie. Vroeger stelden agenten feiten vast én holden ze letterlijk achter de motorcrossers aan. Maar door een nieuwe tactiek werden dit jaar al acht wildcrossers ‘in de val gelokt’.  “We zetten ‘vallen’ op waardoor de motorcrossers in een soort trechter komen vast te zitten", zegt het parket.

Acht motorcrossers zijn afgelopen jaar beboet nadat zij illegaal door natuurgebied met hun motor reden. Enduromotorfietsen, quads en all-terrain voertuigen veroorzaken volgens Agentschap Natuur en Bos herhaaldelijk overlast in bossen en natuurgebieden.

Achtervolging

Het parket Limburg, de lokale politiezones en de Natuurinspectie konden meestal alleen maar toekijken. Poliezone CARMA kocht doorheen de tijd wel quads aan om ook in natuurgebied sneller en adequater te hulp te schieten. Maar de wildcrosser ging bijna altijd vrijuit, tot het nieuwe actieplan van politie en parket in actie trad. De resultaten worden al enkele maanden geboekt. 

Concreet worden er ‘vallen’ opgesteld om op die manier de motorcrossers op te wachten.  “Overtreders belanden in een soort ‘opvangtrechter’ waaruit ontsnappen niet mogelijk is", legt de politie uit. “Vroeger werden de stoptekens van bevoegde personen regelmatig genegeerd om zich zo van de controle te onttrekken.” Achtervolgingen door het bos haalden dan vaak niets uit. 

In Waterschei-Zwartberg, gekend en geliefd terrein bij motorcrossers.
Mine Dalemans In Waterschei-Zwartberg, gekend en geliefd terrein bij motorcrossers.

Dit jaar werden enkele succesvol gecoördineerde acties uitgevoerd in Hamont-Achel, Lommel en Meeuwen. Zo konden natuurinspecteurs, boswachters en de lokale politie in totaal acht overtreders op een veilige manier staande houden. “Twee overtreders zijn gekend bij Natuurinspectie voor gelijkaardige feiten. Alle Enduro-motorfietsen werden in beslag genomen door het parket Limburg.”

Populair

Uit de controles blijkt dat wildcrossen nog steeds populair is in de uitgestrekte Limburgse natuur en waarbij zelfs meer extreme plaatsen niet worden ontzien. “Crossers rijden soms tot op de top van de mijnterrils en doordringen zelfs de absoluut ontoegankelijke militaire domeinen. Ze veroorzaken schade aan kwetsbare biotopen zoals heide en landduinen.”

Veel bos- en natuurgebieden zijn internationaal beschermd gezien zij deel uitmaken van het Natura 2000-netwerk, de speciale beschermingszones van vogels en andere dieren. 

In de Limburgse Hoge en Lage Kempen zullen ook in 2019, onaangekondigde controles plaatsvinden.

Geen alternatief

Bij sportliefhebbers klinkt er kritiek. “De motorcrosscircuits in Limburg en Maaseik werden gesloten, dus moest de liefhebber zélf op zoek naar alternatieven. Nu krijgen ze er boetes bovenop én wordt hun motor ook nog eens in beslag genomen. Waar kunnen wij nog terecht?”, klinkt het anoniem.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Koen Henderickx

  Als legaal off road rijden onmogelijk gemaakt wordt rest ons enkel nog illegaal rijden !! In Wallonië is het nog mogelijk om off road ritten te organiseren , de motoren worden aan de start gecontroleerd , soms in samenwerking met de politie , volgens mij een veel beter alternatief . Als je het in elke streek éénmaal per jaar toelaat is de hinder beperkt en gespreid over heel het land en kun je de anderen op voorhand verwittigen .

 • Mark Broeckx

  Sport? Ik noem dit terreur. Wandelaars, dieren, bewoners, niemand wil deze herriemakers in de achtertuin.

 • Angelo Valkenborgh

  Toch beetje triest dat je nergens meer terecht kan voor dit. Vroeger toen ik jong was was dit normaal. Ik ben zeker voor t beschermen van natuur maar anb heeft t hier in Limburg zo ver gekregen dat de vroegere terrein waar je wat actiever kon zijn, nu nog niet meer met de fiets kan passeren

 • Dirk Van der Weeën

  David muylaert,ik denk dat je niet goed op de hoogte bent want in de Ardennen kan je enkel op de paden door het bos rijden met een tussen afstand van minstens 6 meter.En op veel plaatsen is het totaal verboden.

 • Dirk Van der Weeën

  @ Bernard Vandenberghe, dit is de grootste onzin die ik al gelezen heb,Het is niet dat er na het crossen terug gras groeit op dat het terrein hersteld is.Het is de ondergrond die volledig kapot gereden wordt en dat duurt jaren voor dat terug hersteld is.En btw natuurpunt is geen elite maar is wel begaan met de natuur,gelukkig.