Op talent staat geen leeftijd

Marina Niesen.
Foto Karolien Coenen Marina Niesen.
Zo'n 20 personen van 55 jaar en ouder lieten gisteren op job- en loopbaanbeurs Limburg Werk(t) niet enkel hun stem horen. Door de organisatie van dit event toonden ze hun talenten om nog aan werk te geraken. Inderdaad, het event vond op hun initiatief en met ondersteuning van de VDAB plaats onder het motto "Op talent staat geen leeftijd".

Marina Niesen, één van de bezielers van het event, legde getuigenis af. Twee jaar geleden moest ze als general manager bij Caterpillar opstappen. Sindsdien beweegt ze hemel en aarde om terug te kunnen gaan werken. "Ik heb wel 100 sollicitaties achter de rug. En slechts bij vijf mocht ik op gesprek, maar ik zit nog altijd zonder werk", bekende ze voor een volle aula met leeftijds- en lotgenoten. "Het is frusterend. Ik voel me afgeschreven terwijl ik popel om terug aan de slag te gaan. Ik moet opboksen tegen heel wat vooroordelen: te hoog loon, te oud en te hoog gekwalificeerd." En ze haalt nog andere verkeerde beelden over 55- plussers zonder werk aan. "Ze zijn niet flexibel, uitgeblust, zijn niet mee met de laatste ontwikkelingen", aldus Marina. "Nochtans bieden we werkgevers voordelen. We hebben ambitie, zijn veerkrachtig, bekwaam in wat we doen, blijven trouw aan één baas en hebben een lange carrière achter de rug. Hiermee moeten we meer naar buiten durven komen", besloot Marina.


Ze beval gisteren een nieuwe aanpak aan dat de 55- plussers mee kan helpen aan een job: de elevator pitch. "Ze leren zich kort voorstellen aan een werkgever in maximaal twee minuten", besloot ze. (LXB)