Moslims offeren 500 schapen minder

SLACHTHUIZEN EN BOEREN ZIEN DUIDELIJKE TERUGVAL

In de stedelijke werkplaatsen van Genk zijn gisteren ongeveer 700 schapen geleverd.
TONY VAN GALEN In de stedelijke werkplaatsen van Genk zijn gisteren ongeveer 700 schapen geleverd.
Almaar minder Limburgse moslims laten een schaap ritueel slachten in eigen provincie. Dat blijkt uit een belronde naar alle 44 gemeenten. In vergelijking met het Offerfeest vorig jaar zullen er vandaag zeker 500 schapen minder naar de slachttafel geleid worden. "Moslims twijfelen of ze met het ritueel willen doorgaan, deels door de discussie over verdoofd of onverdoofd slachten", zegt Genks schepen Geert Swartenbroekx.

Alleen al in de loods van de technische dienst van de stad Genk, de enige plek in de provincie die nog een erkenning als tijdelijk slachthuis heeft, worden vandaag 200 schapen minder geslacht. "Vandaag zijn veel moslimfamilies met vakantie in Turkije en Marokko", licht schepen Swartenbroekx toe. "Ze kopen daar een schaap, laten het slachten en delen het vlees uit aan hun familie en arme mensen. Of, en dat gebeurt steeds meer, ze geven in ruil geld aan een goed doel. Of ze leggen met enkele families geld samen om een rund te slachten."

Ritueel

Ook in het private slachthuis van Eisden merkt men een duidelijke terugval. "Vorig jaar werden bij ons nog 600 schapen geslacht", zegt Maarten Hendrickx, de zaakvoerder van het slachthuis. "Nu zijn er dat nog 350. Veel moslims zijn bang om hier nog een dier te laten slachten. Velen trekken naar slachthuizen in Frankrijk en Duitsland, omdat ze denken dat er bij ons niet volgens de regels van hun religie geslacht wordt. Maar dat klopt niet, wij werken hier zoals het ritueel vereist", aldus Henrickx .


"Moslims uit onze gemeente laten in Eisden 57 schapen slachten", zei Mieke Ramaekers, schepen van samenleving in Maasmechelen. "We hebben ook een overeenkomst gesloten met Genk. We reserveerden eerder bij hen 50 schapen, maar we hebben maar 24 aanvragen vanuit de gemeente gekregen om de dieren effectief te slachten. Zoals overeengekomen met Genk moeten we wel de slachtprijs voor 50 schapen (60 euro per stuk red.) betalen."


In liefst 36 van de 44 Limburgse gemeenten worden er dit jaar geen schapen geslacht. Acht gemeenten uit West- Limburg konden in 2016 nog schapen ritueel laten slachten op een tijdelijke slachtvloer in Beringen. "We zijn ermee gestopt omdat het voedselagentschap vond dat we niet genoeg professionele slachters hadden", liet een medewerker van de stad weten. "We hadden vooral personeel te kort dat na het kelen de dieren vilt. Bovendien was samenwerken met Genk geen optie. Stel dat we 150 schapen bestellen om te laten slachten, maar er maar 100 geïnteresseerden zijn, moeten we alsnog het slachtgeld voor 150 schapen betalen. Dat zagen wij niet zitten."


Ook schapen verdoofd slachten zit in een dalende trend. Dat bevestigt Fazli Ylmaz, zaakvoerder van een privaat slachthuis in Sledderlo. "Hier worden 120 schapen geslacht, vorig jaar waren er dat nog meer dan 400", zegt hij. "Dat aantal is nog nooit zo laag geweest, ik scheur er mijn broek aan. Ik schat het verlies op zo'n 15.000 euro. Veel moslims twijfelen of ze nu een schaap willen laten slachten. Meer nog, ze zijn de discussie over het verdoofd en onverdoofd slachten meer dan beu."

Ramp voor boeren

Nu er veel minder schapen geslacht worden, is dat ook een streep door de rekening van Limburgse schapenboeren. "De verkoop is met 40 procent gekelderd", laat Usboga uit Genk, een Turkse verkoper van schapen, noteren. "Goed dertig schapen heb ik op overschot. Die raak ik niet meer kwijt. Tenzij ik de prijs met zo'n 20 euro per schaap laat zakken."


Ook Luc Luys uit Peer ziet zijn inkomsten dalen. "Drie jaar geleden verkocht ik 450 schapen, nu nog amper 250. Of de verkoop nog loont? Ik lever heel het jaar schapen aan slachthuizen, ik moet dus gelukkig niet leven van de opbrengsten tijdens het Offerfeest alleen", besluit hij.