Kameel panikeert door vuurwerk en breekt nek

Kunstenaar roept op om stil vuurwerk te gebruiken

Inge Kindt, de echtgenote van Koen Vanmechelen met Storm in de zomer van 2018
RV Inge Kindt, de echtgenote van Koen Vanmechelen met Storm in de zomer van 2018
Dieren en nieuwjaarsvuurwerk: het blijft een slechte combinatie. Storm, een van de kamelen van kunstenaar Koen Vanmechelen brak op oudjaar zijn nek. De kunstenaar en zijn vrouw Inge zijn er  het hart van in. “Ik ben de laatste om te zeggen wat mensen moeten doen, maar toch: kunnen we het met stil vuurwerk doen, jongens?”

De eerste dag van het nieuwe jaar begon in mineur voor Vanmechelen en zijn echtgenote Inge. “We vonden hem ‘s ochtends. Inge en ik begrepen onmiddellijk wat er was gebeurd”, zegt Vanmechelen. “Toen de knallen begonnen, schrok onze kameel Storm zeer hevig. Hij draafde weg, struikelde en brak zijn nek. Pure en oncontroleerbare paniek.” 

Nochtans stond Storm gestald in één van de stillere en groene gebieden van ons land. “Maar de knallen van het vuurwerk dragen ver, en dieren zijn erg gevoelig. Storm brak zijn nek, ons hart werd gebroken. Oudjaar is traditioneel een horrornacht voor onze dieren en dat voor een kwartier knalplezier", zegt Vanmechelen die vanuit La Biomista in Genk opereert. Veel van zijn dieren, waaronder Storm, verblijven elders in Limburg op een locatie die de kunstenaar liever voor zichzelf houdt.

MECC

Storm maakte deel uit van het kunstproject MECC in 2015 tijdens de Biënnale in Venetië, wat stond voor voor Mushroom, Egg, Chicken, Camelid. Oftewel: paddestoel, ei, kip en kameelachtige. Met die vier elementen bouwde Vanmechelen zijn expo op, in feite een labo om een natuurlijke kringloop te onderzoeken. De mest van Storm de kameel werd gebruikt om oesterzwammen te kweken. De zwammen komen in het menu van de kippen terecht. De kippen leggen eieren en mensen eten eieren.  

“Kameelachtigen zijn taaie beesten”, vertelde  Vanmechelen daarover. “Ze zijn enorm resistent tegen virussen. Dat is interessant voor de mens, alleen kunnen die eigenschappen nog niet algemeen op mensen worden toegepast. De vraag blijft: kan een kameel de mens beter wapenen tegen ziekte?” Net als alle andere dieren uit de kunstinstallaties van Koen, mocht Storm achteraf rustig zijn oude dag uitblazen op de Limburgse weiden van Koen en Inge.

Storm op weg naar de Biënnale van Venetië in 2015
RV Storm op weg naar de Biënnale van Venetië in 2015

Schrik van hun leven

“Elk jaar sterven dieren door het nieuwjaarsvuurwerk, dat steeds krachtiger lijkt. Maar hoe kalmeer je loopvogels, paarden, schapen, nandoes of kamelen? Hoe bedaar je dieren in een open stal? En wat met al die wilde dieren die plots de schrik van hun leven krijgen? We zijn niet de enige soort op deze planeet, maar wel de machtigste. Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee voor andere soorten. Zij zijn er niet om ons te dienen, om ons te voeden of te amuseren. We moéten rekening met hen houden. Respect gaat over de soorten heen. Stil vuurwerk goedkoper maken of verplichten, lijkt me een vorm van respect voor onze medebewoners. Elk jaar wordt daarover gesproken, laat ons er nu maar iets aan gaan doén", besluit Vanmechelen.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sanne Vermeulen

  Vuurwerk verbieden is absoluut niet nodig. Nu er iets in hun stal gebeurd is, willen ze ineens vuurwerk afschaffen. Voor dit voorval hebben ze waarschijnlijk gewoon lekker meegekeken

 • Werner Burgerhout

  Waarom is vervuilend vuurwerk nodig? Verbieden die zever!

 • Stijn Remmery

  Beste Zen Muiygens, hoeveel huizen in ons land zijn er verleden jaar afgebrand als gevolg van vuurwerk? En hoeveel zijn er afgebrand door andere oorzaken daar zijnde idioten met frietketels, kachels, idiote kinderen met aanstekers, idiote kortsluitingen,... Moeten dat allemaal verboden worden en bestraft met zware geldboetes? Terzijde, die kameel in een veel te kleine kooi rammen en op een boot steken geeft dan geen stress waarschijnlijk? Hypocriet gedrag naar mijn mening.

 • ingrid joosten

  Particulier vuurwerk verbieden, professioneel vuurwerk verplicht geluidsarm! We hebben een jaar de tijd om dit te veranderen, dit moet kunnen.

 • Sonja Geirland

  Sterkte, vreselijk