Grote opdracht zorgt voor verdubbeling omzet

MACHIELS BUILDING SOLUTIONS MAG 401 HOUTEN BUNGALOWS BOUWEN

Enkele medewerkers van het bouwbedrijf zijn bezig aan een houten bungalow.
Mine Dalemans Enkele medewerkers van het bouwbedrijf zijn bezig aan een houten bungalow.
Machiels Building Solutions, een dochterbedrijf van de Limburgse Groep Machiels, heeft een grote bestelling binnengehaald. Het bedrijf mag 401 houten bungalows neerpoten voor een vakantiepark dat Center Parcs nu in het Duitse Allgäu aan het bouwen is. "Met deze opdracht geven we ons visitekaartje af", zegt CEO Filip Vercauteren.

Met de bestelling is een bedrag van meer dan 20 miljoen euro gemoeid. "Onze omzet wordt zo in één keer verdubbeld", aldus Vercauteren. "Om de woningen te bouwen, werven we vijftig extra arbeiders aan, die het huidige team van veertig mensen versterken."

CEO Filip Vercauteren in het atelier van Machiels Building Solutions.
Mine Dalemans CEO Filip Vercauteren in het atelier van Machiels Building Solutions.

Ford-fabriek

De onderdelen van de houten bungalows worden volledig gebouwd in de bedrijfshal van Machiels Building Solutions. "Dat aan een tempo van twee woningen per dag", aldus de CEO. De omvang van de bungalows tussen de 60 en 120 vierkante meter. Alle onderdelen van de huizen worden gemaakt op de locatie waar tot in 2014 de Ford-fabriek zijn onderdak had.


"Na de sluiting van Ford, gingen heel wat mensen bij ons de slag die er jaren hebben gewerkt", vertelt Vercauteren. "Voor 401 woningen, produceren we 100.000 vierkante meter geïsoleerde wanden en daken. Hiervoor gebruiken we twee productielijnen.


Het overbrengen van de onderdelen van de bungalows van Genk naar Allgäu gebeurt per vrachtwagen. "Een enkele rit is 640 kilometer lang, waardoor we 600 keer over en weer moeten rijden", weet Vercauteren. "We hebben bekeken of we de onderdelen eventueel via het water konden leveren, maar dat bleek niet mogelijk. Voor het transport van de woningen, schakelen we Essers in, die voor de opdracht haar aanhangwagens heeft aangepast."

Een toekomstbeeld van de vakantiewoningen die Machiels Building Solutions mag neerpoten.
Mine Dalemans Een toekomstbeeld van de vakantiewoningen die Machiels Building Solutions mag neerpoten.

Tijdsdruk

Bovendien zit er ook een enorme tijdsdruk op het uitvoeren van de bestelling. "Het vakantiepark gaat eind volgend jaar al open voor het publiek. Dat betekent dat de bungalows binnen een klein jaar moeten rechtstaan in Allgäu", zegt de CEO. "Het is kort dag, maar we zijn uitgerust om zo'n grote capaciteiten te realiseren. Het duurt zes uur om één huis in elkaar te steken, waardoor we er twee per dag kunnen opbouwen." Wat de megabestelling nog een extra dimensie geeft, is het feit dat Machiels Building Solutions het order heeft weggekaapt voor de neus van Duitse en Franse spelers in de houtskeletbouw. "We werken voor een regio waar de concurrentie trouwens moordend is. Dat we toch worden gekozen door Center Parcs, heeft te maken met meerdere factoren: de capaciteit om zoveel woningen in korte tijd te kunnen produceren, de prijs en de kwaliteit", besluit Vercauteren.