Ga naar de mobiele website
^ Top

"KRC zat vanaf de eerste seconde in zijn hart"

CLUBICOON JEF BAETEN OVERLIJDT OP 83-JARIGE LEEFTIJD

Jef Baeten was decennialang materiaalmeester van de club.
Foto KRC Genk Jef Baeten was decennialang materiaalmeester van de club.
KRC Genk heeft gisteren met veel verdriet het overlijden van Jef Baeten meegedeeld. Samen met zijn echtgenote Annie Engelen was hij decennialang

materiaalmeester van de voetbalploeg. Jef was reeds enkele jaren ziek, en stierf op 83-jarige leeftijd, omringd door zijn familie. "Hij was meer dan een materiaalmeester, KRC Genk was alles voor hem", klinkt het.


Jef startte zijn carrière als materiaalmeester bij Thor Waterschei. Toen die ploeg in 1988 fuseerde met FC Winterslag tot KRC Genk, was Jef er ook bij. Zo maakte hij de hele geschiedenis van de club mee van op de eerste rij. "Meer dan dertig jaar lang kon KRC Genk rekenen op de toewijding, het harde werk én de grapjes van Jef", klinkt het in een officieel persbericht van de club. "Zijn leven stond in het teken van de club, en hierom zal hij voor altijd deel uitmaken van KRC Genk."


Breeënaar Pier Janssen (60), zelf ook een boegbeeld van Thor Waterschei, leerde Jef al bij die club kennen. Later speelde hij ook nog voor KRC Genk, waar hij uiteindelijk trainer werd. "Och Jefke...", reageert Pier enigszins verrast wanneer hij het nieuws verneemt. "Natuurlijk ken ik hem nog! Samen met zijn vrouw Annie heeft hij altijd voor de club gewerkt. Zij waren meer dan gewoon materiaalmeesters - ze deden de was en de plas. Jef kwam uit het Waterscheimilieu. Maar eens de fusie een feit was, stond hij meteen voor de volle honderd procent achter KRC Genk. Hij heeft nooit nog over Waterschei gesproken. Zo was Jef: loyaal."

Joviale man

Genk mag nu dan wel een topploeg zijn, begin jaren negentig vocht de club voortdurend tegen degradatie. Janssen wist KRC ternauwernood in eerste klasse te houden. "Jef was altijd een heel joviale man", herinnert hij zich. "Wanneer we gewonnen hadden - en dat gebeurde toen niet zo heel vaak - poetste hij de kleedkamers en douches met het grootste plezier. 'Kijk, die dweil gaat vanzelf', riep hij dan. Lol dat hij dan had. (lacht) Als we verloren, zat Jefke dan weer in de put. Hij leefde enorm mee met de ploeg. Ik had gehoord dat hij ziek was, maar de laatste tijd hadden we niet meer zoveel contact - ik heb mijn eigen zaak in het centrum van Bree. Maar ik koester de herinneringen, hij was een fantastische man."


Jef was ook erg bekend bij de supporters, die eveneens hun steun betuigen. "Je kan nu terugkeren naar jouw Annie", klinkt het bij velen. Ook zij was een icoon van KRC Genk, en stond bekend als een tweede moeder voor de spelers. Dochter Martine ging later ook aan de slag als materiaalmeester bij de club, net als haar partner Alain Vanderlinden. De hele familie ademt dus Genk. "Voorlopig weten we nog niet of we bij de volgende thuiswedstrijd een minuut stilte zullen houden, of een rouwband zullen dragen", zegt Willem Boogaerts, communicatiemanager van KRC Genk. "Het is nog te vroeg om daarover te beslissen."Meld een bug