"Kerstcadeau voor zij die minder hebben"

VIJF BARBIERS KNIPPEN GRATIS HAAR VAN DAK- EN THUISLOZEN

De barbiers nemen de haren en baard van enkele dak- en thuislozen onder handen.
Foto Mine Dalemans De barbiers nemen de haren en baard van enkele dak- en thuislozen onder handen.
Barbier Sven Bendotti uit Maaseik gaf gisteren dak- en thuislozen gratis een verzorgde haarsnit. De man bood zich belangeloos aan bij Crème Brulée op de welzijnscampus Portavida in Genk, waar mensen terecht kunnen voor een kom soep of een douche. "Het is mijn kerstcadeau voor zij die het minder breed hebben", vertelt Sven van barbershop Bendotti.

Sven offerde maandag zijn vrije dag op om op de welzijnscampus Portavida in Genk dak- en thuislozen een knipbeurt te geven of hun baard te trimmen. "Ik doe het met veel plezier en genoegdoening", liet hij horen. Toen hij vroeg aan de vier kappers die bij hem in dienst zijn of ze wilden meekomen, waren ze meteen bereid om mee te doen. "Het is gewoon super om het haar van die mensen te mogen knippen", getuigde Andreas Wagner. "Toen we de vraag kregen, hebben we er geen seconde over moeten nadenken. We hebben er echt naar uitgekeken om dit te doen", zegt hij. Bendotti liep al lang met het idee rond om het haar en de baard te knippen van personen die moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen. "Alleen wist ik niet goed hoe ik dit moest aanpakken. Tot een vriendin van mij, die straathoekwerker is in Genk, me voorstelde het haar van dak- en thuislozen te verzorgen", vertelt Bendotti. "Zo ging de bal aan het rollen. We willen de gasten, die hier op de stoel plaatsnemen, eens extra verwennen. Het is onze manier om iets terug te doen in de samenleving."

Apart gevoel

"We willen de gasten een apart gevoel geven als ze hier met verzorgd haar en een goed onderhouden baard weer de straat op gaan", aldus Sven Bendotti. "We geven hen een extra beleving. Ze willen er net zoals andere mensen netjes uitzien."


Bert, een van de daklozen die gisteren aanschoof voor een knipbeurt, is toch al ruim acht maanden niet meer bij een kapper langsgeweest. "Het is nodig, ik heb te wild en te lang haar", biecht hij op. "Normaal betaal ik tien euro bij de kapper, maar nu mag het gratis. Door m'n haar te laten knippen, geef ik mezelf een vervroegd kerst- en nieuwjaarscadeau", vervolgde Bert. "Ik voel me frisser nu m'n haar weer in orde is. Bovendien ben ik er vrolijk door gestemd. Nu hoef ik me niet te schamen voor m'n uiterlijk", besloot hij.

Goed voorkomen

Crème Brulée legt in z'n werking ook de focus op het goede voorkomen van de dak- en thuislozen die bij hen over de vloer komen. "Zo is hier een styliste gekomen die tips geeft om met kledij goed en verzorgd voor de dag te komen", vertelde Chris Ferson, één van de medewerkers van Crème Brulée. "Als we met de gasten een culturele uitstap doen, zorgen we ervoor dat ze er netjes gekleed bijlopen. Ze willen niet opvallen, ze willen er uitzien zoals de meeste mensen."