"Jongeren gered dankzij boksles"

PROJECT VOOR KWETSBARE JONGEREN VIERT 25STE VERJAARDAG

Gewezen bokskampioen Abedel Wahabi ligt aan de basis van het initiatief Opboksen.
Mine Dalemans Gewezen bokskampioen Abedel Wahabi ligt aan de basis van het initiatief Opboksen.
Oud-bokskampioen Abdel Wahabi (54) uit Dilsen-Stokkem zet zich al 25 jaar in om jongeren weerbaarder te maken. Wekelijks geeft hij 800 kinderen, tieners en jongvolwassenen bokslessen. "Niet om geweld te gebruiken, wel om iets van hun leven te maken", zegt Wahabi.

'Opboksen', het project van Abel Wahabi (54) viert dit weekend zijn 25ste verjaardag. Wat begon als een klein project in Genk is uitgebreid naar andere Limburgse mijngemeenten. Wekelijks krijgen 800 kinderen, tieners en jongvolwassenen bokslessen. "Het boksen is een middel om hen te bereiken en waarden mee te geven die later van pas komen", zegt de bezieler van Opboksen, die intussen versterking gekregen heeft van een team van trainers en vrijwilligers. "We leren ze figuurlijk opboksen tegen allerlei hinderpalen waarmee ze geconfronteerd worden, we geven hen structuur en leren hen voor zichzelf opkomen."


De focus van Opboksen ligt op discipline en teamwork, maar de jongeren werken ook aan hun eigenwaarde en zelfvertrouwen. "We maken ze zelfzekerder. Ze leren op een correcte manier en onder begeleiding boksen om stoom af te laten. Of we leren jongeren omgaan met hun agressie op school, thuis of op het werk. Andere jongeren halen we van straat", zegt Wahabi.

Mentaal sterker

Volgens de oud-bokskampioen zijn er al heel wat van zijn leerlingen sterker uitgekomen. "Ze vinden makkelijker een job. Een jongere is mede door onze aanpak directeur geworden van de Vlaamse bolksliga." Andere deelnemers zijn amateur-boksers geworden en een iemand heeft het zelfs tot professioneel bokser geschopt. De overgrote meerderheid blijft na al die jaren naar Opboksen komen. "Ze willen niet enkel fit blijven, maar ook mentaal sterker worden", aldus Wahabi. Naast de jongeren komen nu ook tal van scholen, verenigingen en mensen met een handicap naar Opboksen.


Wat Abdel Wahabi en z'n team presteren, is ook koning Filip niet ontgaan. "Eigenlijk ligt hij aan de basis van Opboksen", biecht hij op. "Op de Olympische Spelen in Barcelona waar ik gebokst heb, kwam hij me opzoeken. Hij vroeg me of ik niet een voorbeeld kon zijn voor jongeren die kwetsbaar zijn en het niet altijd makkelijk hebben in het leven. Ik heb zijn raad gevolgd, en Opboksen was geboren. Nadien heb ik hem uitgenodigd om te komen kijken hoe we met de jongeren werken. Dat heeft hij gedaan."


Naast erkenning door de koning, worden Wahabi en zijn team gewaardeerd voor wat ze doen door de jongeren en hun ouders. Ook de viering van een kwart eeuw Opboksen getuigt hiervan. Vandaag vindt op het SportinGenkpark een training plaats met 200 boksers. Ze krijgen boksles van meervoudig wereldkamipoene Delphine Persoon en levende bokslegende Arnold Vanderleyden. De dag wordt afgesloten met een boksgala in de Limburghal.