"Focussen op mensen, niet op gebouwen"

FESTIVALORGANISATOR KRISTOF SCHUURMANS TREKT KIESLIJST GROEN

Kristof Schuurmans.
Foto Karolien Coenen Kristof Schuurmans.
Groen trekt met Kristof Schuurmans (40) als kopman naar de verkiezingen. Een meerderheid van de leden van de partij heeft de ondernemer en creatieve duizendpoot als lijsttrekker verkozen. "Ik heb weinig politieke ervaring", bekende de witte raaf van Groen.

Hij beschouwt dit niet als een nadeel. "Ik zie het eerder als een voordeel", vervolgde hij. "Of zoals Pipa Langkous altijd zei: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Ik heb op andere vlakken bewezen dat ik genoeg leiderschap kan tonen om effectief iets te doen bewegen."


Dat hij lef heeft blijkt uit de redding van Rock Herk. "Drie jaar geleden was het festival op sterven na dood omdat er een schuldenberg was", aldus Schuurmans. "Ik heb me toen borg gesteld voor de schulden, ik ben niet met geld over de brug moeten komen. We zijn uit eigen kracht uit het dal gekropen", liet hij uitschijnen. Als zoon van een handelaar in bomen werd de groene boodschap bij Kristof met de paplepel ingegeven. Hij staat bekend als een vernieuwer en denker die gelooft in verruiming. "We gaan voor een open partij", stelde hij.

Meer dan het groen

Voor Kristof en de ploeg van Groen ligt er genoeg werk op de plank om in Genk te durven vernieuwen en de omslag naar de groene economie te maken. "De partij wordt geïndentificeerd met het Essersbos en de platanen (er is veel heisa rond het al of niet kappen van de laanbomen in Waterschei, red.) maar we hebben zoveel meer te bieden. Genk begeeft zich op een keerpunt. Er is dringend nood aan ambitie. We willen Groen op de kaart zetten", verduidelijkte hij. "We moeten out of the box denken en dat aanpakken waar mensen wakker van liggen: het groene gedachtengoed, de kinderarmoede, buurtzorg, onderwijs, betaalbare woningen, omslag naar meer hernieuwbare energie en andere aandachtspunten."

Mensen centraal

Soms heeft Kristof Schuurmans het gevoel dat Genk meer een makelaar in vastgoed is. "We leggen in de campagne de focus op mensen en niet op gebouwen", bekende hij. "We krijgen het gevoel dat veel mensen uit de boot vallen, en niet meer worden opgevist. Begeesteren in plaats van beheersen is nu meer dan ooit aan de orde", aldus nog Schuurmans die bij het waarmaken van de ambitie van Groen in Genk het zonder Hassan Amaglou moet stellen. De laatste was samen met Kristof Schuurmans en Kristien Kempeneers (het enige raadslid voor Groen in Genk, straks nummer twee op de kieslijst, red.) kandidaat om lijnsttrekker te worden. Hij heeft zich teruggetrokken. "We betreuren z'n vertrek", legde Schuurmans uit. "Politiek is nu éénmaal een ploegsport en de wil van de leden moet je respecteren. Hij is teleurgesteld. Alle begrip, hij had schrik dat Groen minder de kaart van diversiteit zou trekken. Daar is niks van aan. We blijven steeds hierop inzetten, maar er zijn andere uitdagingen in Genk die prioritair zijn."