Ga naar de mobiele website
^ Top

"Al jaren gevecht tegen wildgroei aan onkruid"

BUUR HEKELT DOOR KLIMOP OVERWOEKERD HUIS IN VOSKENSLAAN

Pierro Rizzo op de oprit van zijn huis (rechts) met achter hem de woning van de buren volledig overwoekerd door klimop.
Borgerhoff Pierro Rizzo op de oprit van zijn huis (rechts) met achter hem de woning van de buren volledig overwoekerd door klimop.
In Waterschei staat een leegstaand huisje dat volledig overwoekerd is met klimop. Een bijna sprookjesachtig beeld, maar voor de buren is het al jaren een nachtmerrie. "Ik vecht al lang tegen de wildgroei aan onkruid en klimop. We zijn het beu", zucht de 58-jarige Pierro Rizzo.

Het lijkt op een romantisch huisje recht uit een sprookje, maar voor Pierro Rizzo en zijn vrouw Liliane is er niets leuks meer aan. In 2004 verhuisde het koppel naar het voorlaatste huis in de Voskenslaan, een doodlopende straat in Waterschei. Naast hen lag een leegstaand huisje waarvan de eigenaar overleden bleek. "Er leek toen weinig aan de hand, hoewel we al zagen dat de klimop langs de muren begon op te groeien", vertelt Rizzo. "Maar door de jaren heen ging het van kwaad naar erger. De bomen en struiken in de voortuin groeiden alle kanten uit. De hoogspanningskabels geraakten er zelfs in verstrikt. Om nog maar te zwijgen over de klimop die over de omheinig groeide."

Borgerhoff

Geen erfgenamen

De tijd ging voorbij en veertien jaar later kijken Rizzo en zijn vrouw Liliane nog elke dag tegen een huis op dat volledig is begroeid met klimop. Probleem is dat de vorige eigenaar blijkbaar geen kinderen, broers of zussen had. Erfgenamen zijn dan ook met veel moeite terug te vinden.

"Ooit zou er iemand gevonden zijn in Oekraïne, maar die mens heeft er afstand van gedaan. En nu staat het hier zo. Stukken van het dak vielen al naar beneden, en een deel ervan bestaat uit asbest. We verstuurden al zoveel klachten. We contacteerden de wijkagent, de bevoegde schepen, niets hielp. Niemand weet precies dat dat hier al twintig jaar leeg staat en dat het ons veel overlast bezorgt", legt Liliane uit. "Mijn man heeft enkele jaren geleden dan zélf maar de voortuin aangepakt en enkele bomen korter gezaagd. Een hoop naar het containerpark gebracht en noem maar op. Allemaal betaald uit onze eigen zak."

Volgens het koppel interesseert niemand van de Genkse politiek zich in het huis omdat het in een doodlopende straat ligt in een uithoek. "Als dit huis in het centrum van Genk lag, was het nooit zover gekomen. Maar nu is genoeg geweest."

Verkopen

Burgemeester Wim Dries (CD&V) heeft weet van de situatie, maar kan naar eigen zeggen als stad weinig doen. De rechtbank ging inmiddels wel al over tot actie en hoopt het huis te kunnen verkopen. Lukt dat niet op de gewone manier, zal dat via opbod gebeuren.

Grove middelen

"Maar wie wil zo'n krot hebben? Ik geef ze nog tot september. Als er tegen dan geen oplossing is, haal ik de grove middelen boven", besluit Rizzo.Meld een bug