Triatleet krijgt medaille voor heldenmoed

DIRK VAN GOSSUM REDDE MAGDA UIT IJSKOUDE ALBERTKANAAL

Burgemeester Claes spelt de medaille op bij Dirk.
Tom Van de Weyer Burgemeester Claes spelt de medaille op bij Dirk.
Triatleet Dirk Van Gossum (56) is de grote held van Magda Belmans (71) uit Geel. De dame was met haar elektrische rolstoel in het Albertkanaal gesukkeld, toen Van Gossum haar achterna dook en uit het koude water haalde. Voor zijn opoffering kreeg Van Gossum op het stadhuis van Scherpenheuvel-Zichem de bronzen medaille en diploma van het Carnegie Hero Fund.

Magda Belmans herinnert zich die 18 juli vorig jaar nog levendig. Ze voelde zich niet helemaal kiplekker en besloot een luchtje te gaan scheppen langs het jaagpad aan het Albertkanaal in haar woonplaats Winkelomheide. Plots kreeg ze een flauwte en voor ze het wist was ze in het water gevallen. Een kwartier worstelde ze om eruit te klauteren, maar op eigen kracht geraakte ze niet aan wal. Tot overmaat van ramp passeerde er heel weinig volk op die plek aan het kanaal. Niemand kon Magda zien over de betonnen rand omdat het water zo laag stond. Uiteindelijk kon iemand Magda toch opmerken en een groep wielertoeristen doen stoppen. Eén van die sportmannen was niet van de minste. Dirk is vijfvoudig Belgisch kampioen triatlon en 37 jaar redder geweest in het zwembad De Beumkes in Scherpenheuvel.


"Ik heb geen moment getwijfeld om in het water te springen, hoewel Magda riep dat het veel te koud was. Ze begon onderkoeld te raken", zegt Dirk. Met hulp van twee omstaanders redde hij de vrouw uit haar benarde situatie. "Net voor de ziekenwagen kwam, heb ik hem nog vlug bedankt", zegt Magda. Aan haar duik in het kanaal hield Magda een gekneusde voet en schouder over. Ze bleef een dag in het ziekenhuis.

Dirk en Magda houden er een mooie vriendschap aan over.
Tom Van de Weyer Dirk en Magda houden er een mooie vriendschap aan over.

Engelbewaarder

Haar redder kwam ze enkele dagen later weer op het spoor met een oproep op de lokale zender RTV. Ze nodige Dirk bij haar thuis in Winkelomheide uit, wat de start bleek van een bloeiende vriendschap. "Sindsdien kom ik inderdaad regelmatig eens binnen als ik ga fietsen", zegt Dirk. Magda is op haar beurt ook al enkele keren bij Dirk op bezoek geweest in Scherpenheuvel.


"Dirk heeft zijn leven op het spel gezet om iemand te redden. Daar nemen we ons petje diep voor af", zegt Manu Claes (CD&V), burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem. "De gemeente Geel heeft ons gevraagd Dirk voor te dragen voor het ereteken van het Carnegie Hero Fund. Dat huldigt sinds 1911 mensen die een heldendaad hebben verricht." "Bij je ongeluk had je geen betere man tegen het lijf kunnen lopen dan onze Dirk", zegt schepen Marie-Jeanne Hendrickx (CD&V).


Dirk blijft nuchter onder de lofzang. "Het is een hele eer om deze erkenning te krijgen, maar uiteindelijk heb ik gewoon mijn werk gedaan." Magda kreeg van het schepencollege bloemen en een kaars aangeboden. "Intussen heb ik in Scherpenheuvel al verschillende kaarsjes gebrand voor mijn nieuwe engelbewaarder", aldus Magda. "We zijn vrienden voor het leven geworden."