Toekie Toekie Vogel pikt draad weer op

OPBRENGST TENTOONSTELLING GAAT NAAR SENSIBILISERING ORGAANDONATIE

Ouders Brigitte Van Bosch en Jef Vanheertum bij de auto van Tuur.
Vanderveken Ouders Brigitte Van Bosch en Jef Vanheertum bij de auto van Tuur.
Met de tentoonstelling 'Ode aan de Verloren Jeugd' eerde Brigitte Van Bosch de voorbije dagen alle kinderen die veel te vroeg gestorven zijn. Zelf verloor Brigitte acht jaar geleden haar zoon Tuur Vanheertum in een verkeersongeval. Met de vzw Toekie Toekie Vogel sensibiliseert ze sindsdien rond orgaandonatie.

Tuur Vanheertum uit Geel stapte als jonge knaap in het bedrijf van zijn vader. In oktober 2010 werd hij tijdens een levering in Antwerpen aangereden door een voertuig. De dokters verklaarden hem meteen klinisch dood. Nog dezelfde avond vroegen dokters aan de ouders van Tuur of ze hun zoon als orgaandonor wilden opgeven. Kort na zijn overlijden richtten nabestaanden van Tuur de vzw Toekie Toekie Vogel op, een vereniging om orgaandonatie bespreekbaar te maken. "We hebben de voorbije jaren veel positieve reacties gekregen. Het bestaan van onze vzw heeft geholpen om meer mensen zich te laten registreren", zegt Brigitte Van Bosch. "Het is altijd onze bedoeling om mensen te laten nadenken over wat ze zouden willen als er iets erg gebeurt. Omdat we zelf ondervonden hebben dat zo'n vraag confronterend is. Op zo'n moment is het heel moeilijk om een beslissing te nemen. Als je vooraf weet wat de persoon die op sterven ligt zelf wil, dan is het een troost dat je zijn wens kan nakomen."

Tuur Vanheertum met zijn mama Brigitte.
Vanderveken Tuur Vanheertum met zijn mama Brigitte.

Tijdsgebrek

De werking van de vzw Toekie Toekie Vogel heeft een tijd op een laag pitje gestaan. "Wegens tijdsgebrek. Maar in oktober willen we de draad terug opnemen", zegt Brigitte.


De vzw zal dan terug op regelmatige basis informatieavonden rond orgaandonatie organiseren. Samen met een vriendin trekt Brigitte ook naar kinderziekenhuizen om er in gips handafdrukken te maken van de zieke kindjes. "Soms zijn dat kindjes die op sterven liggen, bijvoorbeeld in het UZA in Edegem. Maar in het Koningin Paolo kinderziekenhuis komen we ook kindjes tegen die een appendix hebben laten verwijderen en een paar dagen later naar huis mogen. Handafdrukken maken verzacht hun verblijf in het ziekenhuis. Het zorgt voor afleiding."


Vlak voor de nieuwe start van de vzw organiseerde Brigitte Van Bosch bij Garage Verellen in Geel de tentoonstelling 'Ode aan de Verloren Jeugd'. "Tuur zou maandag (vandaag, red.) 30 jaar zijn geworden. Met deze expo van Swa van Dael brengen we een ode aan de verloren jeugd."

Lotgenoten

De tentoonstelling ging niet toevallig door bij Verellen in Geel. "Het zijn lotgenoten van mij. Hun dochter Elise stierf ook in het verkeer", aldus nog Brigitte. "Naast de werken van Swa van Dael heb ik uit mijn verbeelding ook een stukje elfenland nagemaakt, met persoonlijke spullen van kinderen die gestorven zijn. Hun ouders konden de persoonlijke spulletjes van hun kind langsbrengen."


Swa van Dael maakte tijdens de expo ook live een kunstwerk. Dat werd zondagnamiddag verloot. De opbrengst van 'Ode aan de Verloren Jeugd' gaat naar de vzw Toekie Toekie Vogel.