Stad moet 18 attracties weigeren

BESTUUR ZOEKT VOOR PALMENMARKT 2015 ENKELE EXTRA PLAATSEN

Vanderveken
Palmenmarkt, met 134 attracties de grootste kermis van de Kempen, start vrijdag.Het stadsbestuur moest achttien aanvragen weigeren wegens plaatsgebrek. Het bestudeert of er in 2015 plaatsen kunnen bijkomen.

De 134 kramen die dit jaar de Palmenmarkt vormen hebben hun plaatsje ingenomen op de Markt en de Werft. Met dat aantal is de Geelse kermis de grootste van de Kempen. De foorkramers komen graag naar Geel. "Hier zien ze de kermis nog echt graag komen", zeggen Alain Hendrickx en Diana Clauwaert van Lunapark Mexico en de Booster, de hoogste attractie van de kermis. "We staan hier nu zelf twintig jaar, in navolging van mijn ouders. Die waren hier zelf ook twintig jaar aanwezig", vertelt Hendrickx. "Dit is dé kermis van de Kempen en de echte start van het kermisjaar voor ons. Er komt altijd gigantisch veel volk. Kermis leeft hier echt. Mensen nemen er speciaal vakantie voor. Financieel is dit voor ons een goede kermis, maar niet uitzonderlijk. Dat is het nadeel van zo'n grote foor. Die bezoekers worden ook verdeeld over de kramen. We hebben hier wel heel wat vaste klanten. Gelenaars zijn bovendien gezellige mensen die graag een 'klapke' doen."


Dit jaar moest het stadsbestuur maar liefst achttien aanvragen van foorkramers weigeren wegens plaatsgebrek. Ook het stadsbestuur kijkt uit naar Palmenmarkt. "Ook al is de organisatie een heel puzzelwerk", verzekert burgemeester Vera Celis (N-VA). "Heel veel kramen zijn dezelfde als de voorbije jaren, maar hier en daar veranderen er wat afmetingen of komen er andere kramen bij. Alles zit heel dicht op elkaar. Als er één ding gewijzigd moet worden, schuift de hele kermis mee op. Dat moet allemaal goed bekeken worden. Aan het aantal aanvragen merken we dat de Palmenmarkt ook bij de mensen van de kermis zelf steeds populairder wordt. Het is jammer dat we sommige aanvragen moeten weigeren, maar de kermis is al behoorlijk groot, zeker op het vlak van het aantal kramen."

Vanderveken

Baantveld

Maar er is goed nieuws. "Vanaf volgend jaar zullen de kermiskramen weer een stuk van Baantveld kunnen innemen. In de eerste plaats zullen de kramen die nu aan de kant van de Geelse bioscoop staan opnieuw naar daar verhuizen", vervolgt Celis.


Bovendien kan aan Baantveld ruimte gecreëerd worden voor enkele bijkomende kramen. Hoeveel extra ruimten, dat is nog niet duidelijk. Het stadsbestuur bekijkt de mogelijkheden voor volgend jaar. Maar ook dan zal het stadsbestuur nog aanvragen van foorkramers moeten weigeren.