Scholier Sint-Jozef Geel verkoopt cannabis aan medeleerlingen

Ton Wiggenraad
De 20-jarige Z.O. uit Heist-op-den-Berg riskeert een voorwaardelijke gevangenisstraf. Ze verkocht drugs aan medeleerlingen toen ze op het Sint-Jozefinstituut in Geel zat.

De politie voelde vorig jaar een minderjarige leerlinge van het Sint-Jozefinstituut in Geel aan de tand over haar druggebruik. Al snel bleek dat meerdere leerlingen betrokken waren. “Voor schooltijd spreken we af aan het station om een joint te roken. Z.O. heeft die vooraf voorbereid”, verklaarde het meisje.

O. liet haar vrienden niet alleen van haar joints trekken. “Meerdere leerlingen verklaarden dat ze cannabis bij haar kochten”, zegt aanklager Elke Van Dijck. “Ze betaalden daar 10 euro per gram voor.” Sommige van haar klanten waren jongen dan 16 jaar. Tijdens een huiszoeking op 27 juni vorig jaar werd naast cannabis ook een gebruikershoeveelheid speed gevonden.

Het openbaar ministerie tilt zwaar aan de drugshandel, maar kan zich gezien de jonge leeftijd van O. vinden in een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De jonge vrouw geeft de feiten toe, maar de handel moet gekaderd worden volgens haar advocaat. “Alles gebeurde in een vriendengroep. Ze gaf hen drugs aan dezelfde prijs als zijzelf. Ze maakte er geen winst mee”, zegt meester Ward Borgmans.

Nog volgens haar advocaat is O. al zwaar gestraft. “Ze is door de directie van school gestuurd, waardoor ze haar diploma secundair onderwijs niet heeft kunnen behalen. Ze is ook al haar vrienden kwijt geraakt nu ze geen drugs meer gebruikt.”

Haar advocaat vraagt een opschorting van straf. Het vonnis volgt in januari.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.