Nieuw huwelijk tussen N-VA en CD&V al beklonken

BURGEMEESTER VERA CELIS (N-VA) VERLENGT AMBTSTERMIJN

Vera Celis (linksvoor), behoudt haar burgemeesterssjerp.
Vanderveken Vera Celis (linksvoor), behoudt haar burgemeesterssjerp.
In Geel verloren coalitiepartners CD&V en N-VA allebei een of meerdere zetels, maar met 20 van de 33 zetels kunnen beide partijen wel nog de huidige coalitie verderzetten. De nieuwe samenwerking werd gisteravond al beklonken. Huidig burgemeester Vera Celis (N-VA) behoudt haar sjerp.

N-VA werd in 2012 resoluut de grootste partij met 14 van de 33 zetels. De partij ging in zee met CD&V (11 zetels) en had zo een ruime meerderheid van 25 op 33 zetels. Die meerderheid is nu iets minder ruim geworden. Zowel N-VA als CD&V klokten af op tien zetels. Voor N-VA is dat een verlies van vier zetels - ofwel bijna 10 procent - CD&V moet het met één zetel minder doen. Beide partijen besloten gisteren al om opnieuw een coalitie aan te gaan. "De zetelende partijen verliezen wel vaker wat - ze zijn het mikpunt van kritiek", zegt burgemeester Vera Celis, die haar ambtstermijn met zes jaar zal verlengen. "Dat wij de grootste partij blijven en dat de coalitie overeind blijft, stemt ons tevreden. Daarnaast zien we dat er in Geel de trend werd gevolgd die in heel Vlaanderen voelbaar was, namelijk dat Vlaams Belang er spectaculair op vooruit gaat. We zien dat sommige stemmen van 2012 nu weer naar Vlaams Belang zijn gegaan, daarvan gaat CD&V minder last hebben. We hebben wel getoond dat we geen eendagsvlieg zijn geweest."


In 2012 begonnen CD&V en N-VA nogal weifelend aan de nieuwe coalitie. Nu zal dat vlotter gaan, klinkt het. "Het huwelijk is getekend, nu moeten we de komende dagen bekijken hoe we de bevoegdheden verdelen. Qua inhoud verwacht ik wel een aantal verschuivingen bij bepaalde domeinen, omdat er enkele nieuwe mensen op het toneel komen. In elk geval zijn we nu geen nieuwe mensen meer voor elkaar. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we samen die puzzel kunnen leggen."


Ook CD&V-lijsttrekker Ben Van Looveren is optimistisch gestemd. "We zijn heel tevreden. We verliezen 5 procent, maar winnen wel zetels tegenover de huidige coalitie. Het is enkel een beetje spijtig dat we die laatste procent missen om de grootste partij te worden. Ons verlies is wellicht deels te wijten aan de overstap van Beweging.net naar de Brugpartij." Net zoals Vera Celis vindt ook Ben Van Looveren een verderzetting van de huidige coalitie een goede zaak.

Te ingewikkeld

"De kaarten lagen duidelijk op tafel. We hadden nog geen afspraken gemaakt, al hadden we natuurlijk wel al met elkaar gesproken. Een andere coalitie zou te ingewikkeld geweest zijn. We vertrouwen elkaar en kunnen samen verder. We gaan met meer vertrouwen de coalitie tegemoet, want de mensen van N-VA zijn collega's geworden. Het zal heel anders worden dan in 2012. Op inhoudelijk vlak hebben we nog afspraken gemaakt. Dat bekijken we de komende week."


Een opvallend resultaat is de sterke opmars van Vlaams Belang, dat drie extra zetels binnenrijft. De Brugpartij - de samensmelting tussen Groen, sp.a en Beweging.net - kon de verwachtingen niet inlossen en strandt op vijf zetels - hetzelfde aantal van sp.a en Groen in 2012. Het sterk verjongde Open Vld kon het aantal zetels verdubbelen en PVDA slaagde in haar opzet door een allereerste zetel in de wacht te slepen. Beter Geel, de burgerpartij onder leiding van ex-schepen Tom Vervoort met ook ex-N-VA-raadsleden Jozef Jacobs en Marleen Pszeniczko, haalde net te weinig stemmen om een zetel te veroveren.