Leunen klaar voor eerste klasse

VERNIEUWD VOETBALSTADION ASV BIEDT OOK PLAATS AAN HANDELSZAKEN

Voorzitter Fons Backx, schepen van Sport Nadine Laeremans en burgemeester Vera Celis hebben officieel de nieuwe zittribune ingehuldigd.
Maria De La Cruz Voorzitter Fons Backx, schepen van Sport Nadine Laeremans en burgemeester Vera Celis hebben officieel de nieuwe zittribune ingehuldigd.
ASV Geel is klaar met de eerste uitbreidingsfase van het Leunenstadion. Het stadion voldoet nu aan de voorwaarden van licentie 1A, waarmee Geel klaar is voor eersteklassevoetbal. Voor de wedstrijd tegen Union Sint-Gillis opende het bestuur de nieuwe zittribune.

Vorige week kreeg ASV Geel nog controle van de Voetbalcel van Binnenlandse zaken. Die heeft alle wijzigingen goedgekeurd. Het stadion van de tweedeklasser voldoet vandaag aan de normen voor eersteklassevoetbal. "In het inspectieverslag is zelfs opgenomen dat we een voorbeeld zijn voor andere clubs, zowel in tweede als in eerste nationale", glundert voorzitter Fons Backx van ASV Geel. "Dat wil toch wel iets zeggen."


In oktober begon de Geelse voetbalclub aan de verbouwingen van het stadion. In een eerste fase moest de voetbaltempel voldoen aan alle licentievoorwaarden. Er is extra verlichting geplaatst, nu schijnt er 1.170 lux op het wedstrijdveld. Tegelijk is het aantal zitplaatsen uitgebreid, waardoor de club beschikt over vijfduizend zitplaatsen en drieduizend staanplaatsen. "De nieuwe tribune is nog niet helemaal klaar. Enkele zitplaatsen bovenaan moeten nog verder afgewerkt worden en de bijhorende leuningen moeten nog geplaatst worden", zegt de voorzitter. "Maar dat komt dit seizoen nog in orde. Dan zijn we klaar voor eerste klasse."


ASV Geel speelt momenteel in tweede afdeling, waar de club na 23 wedstrijden op de dertiende plaats staat. Hoewel de eerste klasse en tweede klasse vanaf volgend seizoen anders zullen worden ingedeeld, is voorlopig niet zeker of Geel in 1B terechtkomt. Dat hangt enerzijds af van de licentie, die nu in orde is, anderzijds van de sportieve prestaties. "We hebben alleszins de ambitie om in eerste klasse te spelen, maar we blijven realistisch. Het kan nog enkele seizoenen duren", beseft voorzitter Fons Backx.

De nieuwe verlichting in de Leunen.
Maria De La Cruz De nieuwe verlichting in de Leunen.

18.600 plaatsen

De voetbalclub heeft niet alleen op sportief vlak grote ambities. ASV wil het stadion op lange termijn uitbreiden naar 18.600 plaatsen. Tegelijk is het de bedoeling om een aantal ruimtes onder de nieuwe tribunes te verhuren of te verkopen als kantoorruimtes, winkelruimte of als lokalen voor andere Geelse verenigingen. "Onder de nieuwe zittribune die er nu al is, komt op de gelijkvloerse verdieping 1.500 vierkante meter ruimte vrij en op de eerste verdieping is er 900 vierkante meter die ingevuld kan worden", verduidelijkt de voorzitter. "Op lange termijn willen we nog gelijkaardige tribunes bijbouwen en komt er nog meer ruimte vrij."

Geen concurrentie

Voor de invulling van die ruimte werkt de club samen met de stad Geel. "We willen dit multifunctioneel complex samen ontwikkelen. Daarbij gaan we er op letten dat de handelszaken die zich hier vestigen geen concurrentie vormen voor handelaars op de Antwerpsesteenweg of in ons centrum. Een superette zou mogelijk zijn, al zijn we nog niet zo ver", besluit schepen van Sport Nadine Laeremans (CD&V)