Kinderen jouwen vrachtverkeer uit

RINGLAND GEEL VRAAGT EINDELIJK ACTIE AAN STADSBESTUUR

De kinderen protesteren in een rij voor het Sint-Dimpnacollege tegen het vrachtverkeer.
Wouter Demuynck De kinderen protesteren in een rij voor het Sint-Dimpnacollege tegen het vrachtverkeer.
Enkele tientallen kinderen hielden gisterenochtend, onder impuls van burgerinitiatief Ringland Geel, aan het Sint-Dimpnaplein en de Gasthuisstraat een actie om aandacht te vragen voor het vele vrachtverkeer dat er dagelijks passeert. Zij toonden hun ongenoegen met spandoeken, toeters en bellen. Het stadsbestuur belooft mee te werken aan een langetermijnoplossing via de studie van de regionale ontsluiting Westelijke Ring en de gewestweg N118.

Dagelijks passeren honderden auto's en vrachtwagens door Sint-Dimpna en omliggende straten, met fietsers vlak er naast. Dat zorgt voor onveilige situaties in een omgeving met verschillende basis- en middelbare scholen, zoals het Sint-Dimpnacollege in de Gasthuisstraat.


Volgens politiezone Geel-Laakdal-Meerhout waren er van juni 2015 tot juni 2018 op het traject Diestseweg-Gasthuisstraat-Sint-Dimpnaplein-Logen 22 verkeersongevallen met gewonden, waarvan zes in de tweede helft van 2015, zes in 2016, zes in 2017 en vier in de eerste helft van 2018. Leerlingen van Freinetschool De Zeppelin en Kogeka-basisschool Sint-Dimpna trokken de straat op met toeters, bellen en spandoeken tegen vrachtverkeer.


"Er is op het Sint-Dimpnaplein heel veel doorgaand, zwaar vrachtverkeer waarnaast fietsers moeten rijden om op school te geraken. Dat is totaal geen veilige situatie en ook niet gezond", zegt Koen Maes, woordvoerder van initiatiefnemer Ringland Geel. "Dit sleept al tientallen jaren aan en er wordt geen oplossing gevonden. Het is een gewestweg en het stadsbestuur verwijst dan naar het gewest, maar we willen graag dat er iets gebeurt en dat de zwartepiet niet wordt doorgeschoven. Er moeten twee zaken gebeuren. De ring zou moeten worden doorgetrokken, al is dat een werk van lange adem. Een tweede punt is dat er dringend iets ondernomen moet worden. Als een burgemeester een snelwegparking kan afsluiten, dan denk ik dat de burgemeester hier ook ervoor kan zorgen dat vrachtwagens uit het centrum blijven."

Met spandoeken en slogans maken de kinderen hun ongenoegen duidelijk.
Wouter Demuynck Met spandoeken en slogans maken de kinderen hun ongenoegen duidelijk.

Verbinding

Het gemeentebestuur laat weten dat ook zij voorstander zijn van een vrachtwagenluw Sint-Dimpna.


"Voor de problematiek van het zware vervoer zoekt de studie regionale ontsluiting een oplossing door in de toekomst een verbinding te realiseren tussen de Westelijke Ring (R14) en Retieseweg (N118). Door het aanleggen van de verbindingsweg kan doorgaand verkeer omgeleid worden en het centrum van St.-Dimpna mijden. De stad vraagt daarnaast al lang aan Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om een structurele oplossing aan het Sint-Dimpnaplein, waarbij er meer ruimte wordt gemaakt voor de fietsers. Bij elk overleg hamert de stad erop dat een definitieve oplossing voor de fietsers noodzakelijk is."


Volgens de stad meldde de projectmanager van AWV dat de studie voor de herinrichting van het St.-Dimpnaplein opgenomen is voor 2020 en dat hierover in 2019 een samenwerkingsovereenkomst zal opgesteld worden.