Jef beschrijft in tweede boek ondergang hotel in Tsjechië

Jef De Busser toont zijn boek 'Hotel Jef'.
Foto Peter Vanderveken Jef De Busser toont zijn boek 'Hotel Jef'.
Met 'Hotel Jef - Avontuur in Tsjechië' heeft Jef De Busser (63) uit Geel zijn tweede boek af. De auteur, die in een vorig leven bekendheid genoot met zijn succesvol autocarbedrijf en reisagentschap, neemt de lezer mee op avontuur in Tsjechië, waar hij in 1989 een hotel opende. Dat loopt echter faliekant af, want zijn bedrijf gaat acht jaar later kopje onder. "Toch is het absoluut geen zwaarmoedig boek."

Eerder verscheen vorig jaar van Jef De Busser al "Gij zij niet goe, jong", een boek met vijf uit het leven gegrepen verhalen van een buschauffeur. De verkoop van dat boek verraste: het haalde vlot de kaap van de 1.300 verkochte exemplaren. "Dat eerste boek was een groot succes", vind Jef. "Zeker als je weet dat de doorsnee Vlaamse auteur een vijfhonderd boeken verkoopt. In Tsjechië heb ik een 15.000 Vlamingen op vakantie gehad, en die vragen zich geregeld af hoe het nu net is misgelopen met mijn hotel."


De problemen in het hotel begonnen met zijn Tsjechische hotelmanager. "In de loop der jaren verdween er steeds kapitaal. Ik was om de twee weken aanwezig in het hotel, ik kon niet alles in het oog houden. Ik kreeg bovendien de Russische maffia over de vloer. Die vroegen 250.000 Belgische frank aan beschermgeld. Ik heb daar eens goed mee gelachen, maar een paar dagen later waren verscheidene auto's op onze parking vernield: ruiten stukgeslagen, banden kapot, noem maar op. Ik vermoed van mijn hotelmanager dat hij met de Russische maffia onder één hoedje speelde. Uiteindelijk was de situatie niet meer houdbaar en heb ik het hotel moeten sluiten."


Het werd geen zwaarmoedig boek. "Ik heb het bewust luchtig gehouden. Het is geen boek vol met zelfbeklag. De laatste zin luidt: 'Er zijn ergere dingen in het leven.' Op dat moment was mijn levenswerk vernield, maar er zijn ergere dingen. Ik heb zoveel plezier beleefd in dat hotel. Ondanks de foute afloop houd ik vooral goede herinneringen over." Het boek is onder andere te koop via de krantenwinkels (onder andere Standaard Boekhandel), via bol.com of via de auteur. 'Hotel Jef' kost 19,95 euro. (WDH)