Ga naar de mobiele website
^ Top

Hond sterft na twee uur in hete auto

POLITIE BEVRIJDT MECHELSE HERDER MAAR HULP KOMT TE LAAT

De politie kon de hond bevrijden door het raampje van de Audi in te slaan.
RV De politie kon de hond bevrijden door het raampje van de Audi in te slaan.
Een Mechelse herder die donderdagmiddag door de politie uit de snikhete koffer van een auto in de Nieuwstraat in Geel bevrijd werd, is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden. De hond zou al zo'n twee uur in de koffer hebben gezeten. Hij werd nog naar een dierenarts gebracht, maar alle hulp kwam te laat.

Een voorbijganger trof de hond in de koffer van een Audi aan in de Nieuwstraat. HIj verwittigde meteen de politie, die de ruit van de auto insloeg om de hond te bevrijden. Dierenarts Guy Verellen en diens zoon Stijn kwamen ter plekke om het dier te reanimeren. "We hebben daar de temperatuur van de hond gemeten, maar die was niet meetbaar. Onze thermometer kan tot 43 graden meten, dus de temperatuur zat nog hoger", doet Stijn Verellen zijn verhaal. "Het was al snel duidelijk dat de hond zo snel mogelijk in onze praktijk moest geraken. Onder politiebegeleiding zijn we dan naar de praktijk gereden."

Guy Verellen en Anne Geysen aan de slag in hun praktijk. Verellen ving de hond op (niet degene op foto).
Vanderveken Guy Verellen en Anne Geysen aan de slag in hun praktijk. Verellen ving de hond op (niet degene op foto).

240 slagen per minuut

"Bij aankomst had de hond een zeer zware en onregelmatige ademhaling en een hartslag van 240 slagen per minuut. Hij begon blauw te verkleuren en hij was ook buiten bewustzijn. We hebben de airco in de praktijk op maximaal koelen gezet, de hond op een koele, metalen plaat gelegd en met koud water overgoten. Pas na een uur was de lichaamstemperatuur weer meetbaar en onder controle. Nadien hebben we nog medicatie toegediend en twee intraveneuze lijnen geprikt om de hond weer vocht te geven."

Orgaanfalen

Alle hulp mocht echter niet baten. "De hond zat al in een zeer gevorderd stadium, waardoor de organen begonnen te falen. Aangezien de hond veel pijn had, hebben we hem wel in een kunstmatige coma gehouden, zodat hij niet zou afzien. Uiteindelijk is hij rond 3 uur 's nachts overleden aan orgaanfalen."


Stijn benadrukt hoe onverantwoordelijk het is om een hond in een hete auto achter te laten.

60 graden

"Dat is zeer gevaarlijk. Als de auto wordt afgesloten en de airco stopt, zijn temperaturen tot 50 à 60 graden niet ongewoon. Er is eigenlijk geen enkele reden om je hond in de wagen achter te laten. Ofwel neem je hem mee, ofwel maak je hem buiten aan de auto of aan een paal vast, ofwel blijft hij gewoon thuis. Enkel wanneer het niet te warm is, dus in de winter of de herfst, is dat eventueel mogelijk, en dan nog alleen als er meerdere ramen openstaan."

Pv opgesteld

Aan de kust zijn momenteel de zogenaamde 'hittebrigades' aan het werk, een initiatief van Blauwe Kruis Oostende. Zij zien erop toe dat er geen dieren worden vergeten of achtergelaten in hete auto's. "Zo'n specifiek team hebben we hier niet", klinkt het bij de lokale politie. "Maar onze agenten op de fiets en de wijkagenten houden altijd wel een oogje in het zeil. Het is in ieder geval aangewezen om steeds de politie te bellen als je een dier vast ziet zitten in een auto. Dan kunnen we via de nummerplaat nog proberen de eigenaar te contacteren. Het is niet de bedoeling dat de mensen zelf ruiten gaan inslaan."


Wat er nu met de eigenaar van de hond gaat gebeuren, is nog niet bekend.


"Er is een pv opgesteld en die persoon is verhoord. Wellicht wordt hij gedagvaard. Welke straf hij dan krijgt, is nog onduidelijk."Meld een bug