Alle eerstejaars naar Sint-Aloysius

NOG ÉÉN EERSTEGRAADSSCHOOL IN GEEL 'T PEPERSTRAATJE NAAR NIEUWBOUW IN KOLLEGESTRAAT

Een zicht op de nieuwbouw.
Vanderveken Een zicht op de nieuwbouw.
Alle leerlingen die de secundaire school in Geel beginnen, komen vanaf vandaag terecht op één locatie: Sint-Aloysius Geel aan de Kollegestraat. Dat is één van de zes KOGEKA-scholen (Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee). Het vroegere 't Peperstraatje, dat zich vooral richt op leerlingen met interesse in nijverheid en in voeding, verhuist naar een nieuwbouw in de Kollegestraat.

Voorheen hadden leerlingen uit de eerste graad in Geel de keuze tussen 't Peperstraatje in Pas en het Sint-Aloysiusinstituut aan de Kollegestraat. Nu versmelten beide scholen tot één nieuwe eerstegraadsschool, die omgedoopt wordt tot Sint Aloysius Geel. Met de versmelting is er nu één locatie voor alle leerlingen in Geel uit de eerste graad. Dat betekent ook 240 extra leerlingen en 40 extra leerkrachten, wat in totaal resulteert in 988 leerlingen en een 120 leerkrachten.


De versmelting is een proces dat al enkele jaren aansleept. "De KOGEKA-schoolraad wilde al langer één grote eerstegraadsschool. In 2001 kwamen de leerlingen uit de eerste graad van Sint-Dimpna en Sint-Maria al naar hier", vertelt Gilberte Peeters, directrice van Sint Aloysius Geel. "Normaal moest 't Peperstraatje al in 2010 verhuizen, maar de bouwplannen liepen vertraging op."

Muriël en Erin in de nieuwe bibliotheek.
Vanderveken Muriël en Erin in de nieuwe bibliotheek.

Twee weken

Het nieuwe gebouw aan de Kollegestraat werd pas midden augustus opgeleverd. De verhuis moest dus in twee weken gebeuren. "Dat was niet simpel", reageert adjunct-directeur Wim Vanhoof. "Maar onze collega's waren bereid zelfs in het weekend hun tijd erin te steken. Morgen (vandaag, red.) zal wellicht nog niet alles in orde zijn, maar normaal maandag wel."

Directeurs Wim Vanhoof en Gilberte Peeters in de nieuwe sporthal.
Vanderveken Directeurs Wim Vanhoof en Gilberte Peeters in de nieuwe sporthal.

Eigen gsm en tablet

Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 5.000 vierkante meter, telt drie verdiepingen en is volgens de directie een verbetering op veel vlakken. "Het onthaal is helemaal anders", gaat Vanhoof verder. "Vroeger was dat afstandelijk met een schuifraampje, nu is het een heel open en klantvriendelijke ruimte. Blikvanger is ongetwijfeld het open leercentrum, een moderne ruimte waar leerlingen les kunnen volgen met behulp van een beamer of zaken kunnen opzoeken op de computer. Als de leerkracht het toelaat, mogen de leerlingen ook op hun gsm en tablet de wifi gebruiken om opzoekwerk te verrichten. Dat past perfect in ons project LED-leren (levensecht, eigentijds en duurzaam leren, red.). Daarnaast is er een kleine bibliotheek: de leerlingen kunnen er boeken lezen tijdens de pauzes, maar ook boeken uitlenen. We hebben tevens het gebouw bewust heel open gemaakt door veel glas te gebruiken."


KOGEKA voert nog twee vernieuwingen door. Het nieuwe logo is een bloem met zes blaadjes in verschillende kleuren die elk verwijzen naar één KOGEKA-school. Het is een fris en kleurrijk symbool dat de eenheid in verscheidenheid goed uitdrukt.

Geen 'Instituut' meer

De term 'Instituut' in elke schoolbenaming verdwijnt. De nieuwe benamingen zijn Sint Aloysius Geel, Sint Maria Geel, Sint Jozef Geel en Sancta Maria Kasterlee. De schoolnamen van de basisschool Sint-Dimpna en het Sint-Dimpnacollege blijven behouden.