150 kois ter waarde van tienduizenden euro’s gestolen uit vijver van bouwbedrijf

Bestuurder-directeur Bert Lenaerts bij de vijver, waarin nog maar een handvol kois overblijven.
Peter Vanderveken Bestuurder-directeur Bert Lenaerts bij de vijver, waarin nog maar een handvol kois overblijven.
Bij bouwbedrijf Vanhout aan Lammerdries is afgelopen weekend een opmerkelijke diefstal gepleegd. Dieven gingen ervan door met een 150-tal kois die in de vijver voor het hoofdgebouw zaten. De vissen hebben samen een waarde van enkele tienduizenden euro’s.

Bouwbedrijf Vanhout, gelegen op het industrieterrein Lammerdries in Geel, heeft voor het hoofdgebouw een vijver liggen die even ver reikt als het gebouw zelf. De vissen, vooral kois maar ook kleinere soorten, worden elke ochtend tussen 8 en 9 uur gevoederd door de conciërge, die maandagochtend echter al snel zag dat er iets loos was. 

Voederen

“Die vissen weten dat er dan gevoederd wordt en dan komen ze met een hele zwerm af, maar nu kwam er niets”, zegt bestuurder-directeur Bert Lenaerts. “Normaal zie je overal vissen, want er zijn exemplaren bij van wel 60 centimeter lang. We zijn nog onder onze loopbrug gaan kijken, maar daar zaten nog maximaal vier à vijf kois. Daarop hebben we meteen de politie verwittigd - men heeft nog gezocht naar sporen maar uiteindelijk niets gevonden.”

Kois (niet degene die in Geel gestolen werden) vechten om voedsel.
REUTERS Kois (niet degene die in Geel gestolen werden) vechten om voedsel.

Tot 350 euro per stuk

In totaal gaat het om ongeveer 150 kois, die een waarde van tussen de 100 en 350 euro per stuk hebben. De vijftal kois die nog onder de loopbrug gevonden werden, zijn ook de enige kois die nog overblijven. Daarnaast zijn er ook nog wat kleinere vissen overgebleven. Hoe de dieven aan het werk zijn gegaan is niet meteen duidelijk omdat er enkel achteraan camerabewaking is. “Maar de vijver is slechts 70 à 80 centimeter diep, als je ze zou beginnen voederen kan je ze er makkelijk uitscheppen”, vult Ronny Eijckmans, gedelegeerd bestuurder, aan. “Of we de vijver opnieuw gaan vullen? Het is natuurlijk wel de bedoeling dat we wat vissen in onze vijver hebben zitten. Maar het is nog maar net gebeurd, dus daar hebben we nog niet over nagedacht.”

Blikvanger

De vijver van Vanhout is een bekende blikvanger. In de vijver zaten bovendien exemplaren van zo’n 20 jaar oud. “Het is de eyecatcher van Vanhout: de kois zijn goed zichtbaar in het heldere water, een knappe vijver, ‘s avonds verlichting, een fonteintje... De mensen blijven er vaak staan om even te kijken”, zegt gebouwbeheerder Mario Lievens. “De bezoekers maar ook het personeel waren met de vissen vertrouwd. Het was toch een beetje emotioneel. Heel wat mensen waren onder de voet en vroegen zich af wie zoiets nu doet. Ook de dame die elke dag de vissen voedert is wel geschrokken.”

Het bedrijf overweegt nu om ook vooraan camerabewaking te plaatsen als beveiligingsmaatregel. “Maar heel het terrein gaan afsluiten met hekken is ook geen optie. Dat zou niet mooi zijn. We willen die openheid naar de straat toe bewaren”, besluit Ronny Eijckmans.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Georget PAPPENS GEORGET

  Blijkbaar dus niet alleen dure duiven die op deze wijze naar de Oost bloklanden verdwijnen.

 • henk koop

  Een monster reiger met hele grote honger

 • Theo Van Hoof

  Elektrisch gevist. Stroom op het water en alles komt gewoon boven drijven. Moeten wel een goede uitrusting gehad hebben om de vissen te vervoeren. Een koi sterft snel aan zuurstofgebrek. Om dan zoveel vissen te vervoeren moet je wel weten waarmee je bezig bent.

 • Guy muis

  Het zou me verwonderen dat hier een reiger de dief was,,,,