"Zelfs eentje van Nicole en Hugo"

KJENTA (15) ZAMELT 800 VERJAARDAGKAARTJES IN VOOR BROER EN ZUS

Kjenta (m.) met haar mama Annick Nagels, Kjenna (14, l.) en Kenzo (11, r.). Kjenta's broer en zus hebben een zware beperking, waardoor ze in een rolstoel zitten.
Vanderveken Kjenta (m.) met haar mama Annick Nagels, Kjenna (14, l.) en Kenzo (11, r.). Kjenta's broer en zus hebben een zware beperking, waardoor ze in een rolstoel zitten.
Meer dan 800 verjaardagskaartjes en minstens 400 euro aan giften. Dat is het resultaat van de oproep die de vijftienjarige Kjenta Hoefkens uit Geel twee weken geleden in onze krant en op sociale media lanceerde. Ze vroeg toen om zoveel mogelijk kaartjes te sturen voor het verjaardagsfeest van haar broer Kenzo (11) en zus Kjenna (14), die door een zware beperking in een rolstoel zitten.

Kjenta kwam op het idee nadat Kenzo op zijn verjaardag in het ziekenhuis zat en geen kaartjes had gekregen. "Zo'n kaartje tovert een lach op hun gezicht", klonk het twee weken geleden. Daarom wilde ze er zoveel mogelijk verzamelen. En of de oproep gehoord werd. Vanuit alle hoeken van de wereld ontvingen Kjenna en Kenzo verjaardagskaartjes, in totaal zelfs meer dan 800. Tijdens het verjaardagsfeest op 29 juli werden alle kaartjes in enkele tenten buiten opgehangen aan een touw. "Dit had ik nooit verwacht", vertelt Kjenta. "Ik had gehoopt dat we zo'n 100 kaartjes zouden krijgen. Maar soms ontvingen we al 100 kaartjes op één dag. De afgelopen twee weken waren een hele belevenis. Elke ochtend wachtte ik de postbode op, die dan lachend zei dat hij weer heel veel kaartjes bijhad. Vooral sinds de oproep in de krant was verschenen, zijn er enorm veel kaartjes toegekomen. Dankzij de online krant bereikte onze oproep ook een koppel uit Tunesië. Daarnaast zijn er kaartjes van Portugal, Canada, Lourdes, zanger Wouter Survani en zelfs één van Nicole en Hugo."

Ook Nicole en Hugo stuurden een kaartje naar Kenzo en Kjenna.
Vanderveken Ook Nicole en Hugo stuurden een kaartje naar Kenzo en Kjenna.

Meer dan 400 euro

De verjaardagskaartjes kwamen in alle vormen en kleuren. Op Facebook postte Kjenta een video waarin ze verschillende kaartjes aan haar zus Kjenna toonde. "Je ziet ze dan duidelijk genieten. Er waren kaartjes met muziek, met tekeningen bij en ook 3D-exemplaren. Ze vonden het heel fijn." Kjenna en Kenzo kunnen nog elke nacht nagenieten van de kaartjes. Ze worden allemaal aan de muren van hun slaapkamer opgehangen. Of toch bijna allemaal. "Het zijn er te veel", lacht Kjenta. "Ik denk niet dat we ze allemaal aan de muren van hun slaapkamer kunnen ophangen. We gaan ze daarom wat verspreiden door ze ook in hun speelkamer op te hangen."


Er werden niet enkel gigantisch veel kaartjes opgestuurd, enkele - vaak anonieme - weldoeners stortten ook geld of stuurden het op. Aangezien Kjenna en Kenzo vaak in het ziekenhuis belanden, lopen de kosten vaak hoog op.

Levensverwachting

Een anonieme man doneerde zelfs 200 euro. "Op de dag van het feest kwam een man aanbellen. Hij gaf een envelop. 'Voor de ziekenhuiskosten', zei hij. Daarna reed hij weg. We weten niet wie hij was, maar we zijn hem enorm dankbaar."


Dankzij onder meer die gulle gift kwam er meer dan 400 euro in het laatje.


Kjenna en Kenzo genoten zichtbaar van alle aandacht tijdens hun verjaardagsfeest. Dat de familie alles uit de kast haalde voor het feest, heeft ook een trieste reden. Kjenna en Kenzo lijden allebei aan pontocerebellaire hypoplasie type 2, een aandoening die de kleine hersenen en de hersenstam aantast. Hierdoor kunnen ze niet stappen, praten of iets vastpakken en zitten ze permanent in een rolstoel. De levensverwachting van iemand met die aandoening is dan ook maar negen à tien jaar. "De kans is groot dat dit de laatste keer is dat Kenzo en Kjenna hun verjaardag samen kunnen vieren. De gezondheid van Kjenna gaat al een tijdje achteruit. Mama vreest dat ze Kerstmis niet zal halen. Kenzo is er gelukkig beter aan toe. Maar we zijn al blij dat we hen veel langer dan verwacht bij ons hebben gehad."