"We wilden hem alleen bang maken"

TIENERS BLIJVEN AANGEHOUDEN VOOR MOORDPOGING OP GELENAAR (43)

Wesley V.
Jef Van Nooten Wesley V.
De 19-jarige Dylan L. uit Geel blijft achter de tralies op verdenking van moordpoging. Hij werd eind vorige week opgepakt nadat hij Henny P. (43) uit Geel een mes in de hals had geplant. Ook zijn kameraad Wesley V. (ook 19) wordt verdacht van moordpoging, maar mag de gevangenis inruilen voor een enkelband. "Hij dacht dat ze het slachtoffer alleen bang zouden maken", zegt de advocaat van Wesley V.

De Gelenaars Dylan L. en Wesley V., allebei 19 jaar, werden vorige vrijdag aangehouden door de onderzoeksrechter. Ze worden verdacht van moordpoging op Henny P. (43) uit Geel. Het slachtoffer werd in de nacht van 23 op 24 september door het 17-jarige liefje van Dylan L. per sms naar een appartementsgebouw aan Drijhoek in Geel gelokt. Toen hij daar aankwam kreeg hij naar eigen zeggen een pistool tegen zijn hoofd gedrukt. Het pistool bleek een BB-gun te zijn dat gehanteerd werd door Wesley V.

Dylan L.
Jef Van Nooten Dylan L.

Keukenmes in hals

Mededader Dylan L. haalde kort daarna een keukenmes tevoorschijn en stak daarmee in de hals van het slachtoffer. Het mes bleef in de hals steken. Henny P. vluchtte hevig bloedend weg. Het slachtoffer had een steekwonde van vijf centimeter in zijn hals. Hij moest geopereerd worden en verbleef een tijdlang op de intensieve afdeling van het ziekenhuis.


Het parket in Turnhout vermoedt dat de twee jonge Gelenaars hun stadsgenoot wilden beroven. Behalve moordpoging worden ze daarom ook verdacht van 'poging zware diefstal met wapengebruik'.


Beide verdachten werden gisteren geboeid naar het gerechtsgebouw in Turnhout gebracht. Dylan L. - die met het mes in de hals heeft gestoken - verklaarde voor de raadkamer dat hij met de messteek niet de intentie had om het slachtoffer te doden. Hij verklaarde aan de speurders dat zijn vriendin al een tijdje werd lastig gevallen door Henny P. Die bewuste nacht is het tot een schermutseling gekomen, waarbij het slachtoffer volgens Dylan L. met zijn hand naar de achterzak ging. L. vreesde naar eigen zeggen dat Henny P. een wapen wilde grijpen, en maakte daarom een zwaaibeweging met het mes dat hij vast had. De raadkamer beslist om de aanhouding van L. te bevestigen.

Gedreigd met BB-gun

Ook Wesley V. blijft officieel aangehouden op verdenking van moordpoging, maar hij mag van de raadkamer zijn voorhechtenis thuis uitzitten via elektronisch toezicht. "Omdat Wesley een veel kleinere rol heeft gespeeld", zegt meester Peter Janssens. "Hij heeft alleen met een BB-gun gedreigd. Hij dacht dat het enkel de bedoeling was om het slachtoffer bang te maken, maar werd dan onverwachts geconfronteerd met een steekpartij. Het was gebeurd voordat hij het goed en wel besefte."


Volgens Wesley V. was het Dylan L. die hem gevraagd om mee het slachtoffer bang te maken. "Als reden hadden ze aangegeven dat hij de vriendin van L. en nog enkele andere meisjes had lastig gevallen", aldus nog Peter Janssens. "Mijn cliënt is dom genoeg geweest om in te gaan op dat verzoek van L. Sinds de feiten is hij totaal van de kaart. Hij ziet voortdurend het beeld voor zich van het mes in de hals."

Niet eerste keer

Meester Peter Janssens hoopt dat de betichting 'moordpoging' voor zijn cliënt nog afgezwakt zal worden naar 'bedreigingen'. "We moeten het onderzoek afwachten maar op dit moment lijkt er mij absoluut geen sprake te zijn van moordpoging." Wesley V. heeft ondanks zijn jonge leeftijd al een correctionele veroordeling opgelopen. Hij kreeg een werkstraf voor verboden wapenbezit, nadat hij door de politie was betrapt met siermessen.


Ook Dylan L. heeft al wat op zijn kerfstok. Dat blijkt uit zijn eigen Facebookprofiel.


"Ik heb een zwaar en moeilijk verleden achter de rug. Ik heb fouten gemaakt. Maar ben nu op de goede weg. Ik wil niet beoordeeld worden op het verleden. Ik kijk naar de toekomst. Het verleden is het verleden. Ik ben veranderd, dus geef me asjeblief de kans om me te bewijzen", schreef hij op 23 april op zijn Facebookpagina. Exact vijf maanden later plantte hij een mes in de hals van zijn slachtoffer.


Het 17-jarige liefje van Dylan L. werd na de feiten opgesloten in een gesloten jeugdinstelling.