'Nieuwe Boonen' is krak in wiskunde

FLOR (13) HAALT MAXIMUMSCORE OP VLAAMSE OLYMPIADE

Flor Boonen met zijn lerares wiskunde Maddy Lievens. Zij bereidde Flor en zijn klasgenoten voor op de wedstrijd.
Foto De La Cruz Flor Boonen met zijn lerares wiskunde Maddy Lievens. Zij bereidde Flor en zijn klasgenoten voor op de wedstrijd.
Met een tablet en een bezoek in de klas heeft de directie van 't Peperstraatje gisteren de dertienjarige Flor Boonen, zijn leraren en klasgenoten verrast. De wiskundekrak scoorde het maximum op de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Hij is bij de beste 0,1 procent van alle deelnemers in zijn leeftijdsgroep. "Wiskunde is voor mij geen opgave."

Wiskunde is geen moeilijke opgave voor de 21 leerlingen van het eerste jaar Industriële Wetenschappen STEM (IW STEM) van Kogeka in 't Peperstraatje. Zij kozen kozen bewust voor vijf uren wiskunde en een technische richting, sommigen met het oog op een toekomst als ingenieur. Elk jaar schrijft wiskundeleerkracht Maddy Lievens haar leerlingen in voor de Wallabiewedstrijd om de jongeren te motiveren bij hun studies. "We hebben dit jaar een klas die erg sterk is in wiskunde. Ik bereid de leerlingen ook altijd voor op die wedstrijd door er gerichte oefeningen mee te doen", verduidelijkt Maddy Lievens. "Toch is het in de dertig jaar dat ik leerkracht ben nog nooit gebeurd dat ik een leerling had die het maximum van de punten haalde."


Voor de Olympiade moesten de deelnemers in totaal 24 vraagstukken oplossen, telkens voor 5 punten. Ze mochten geen rekenmachine gebruiken en de proef moest afgelegd worden binnen de 75 minuten. Flor beantwoordde alle vragen juist en behaalde 120 punten, ruim boven het gemiddelde resultaat van 57 punten voor een leerling van het eerste jaar en 66 punten voor een leerling van het tweede jaar. Van de 40.967 leerlingen uit heel Vlaanderen die op 16 maart deelnamen aan de Wallabieproef, scoorden in totaal 39 leerlingen het maximum. Wat maakt dat Flor bij de beste 0,1% van alle Vlaamse deelnemers behoort. "Ik had wel het idee dat ik de test goed had gedaan, maar dat ik alles juist zou hebben... Dat had ik niet verwacht", lacht Flor. "Sommige vragen vond ik wat moeilijker, maar over het algemeen ging alles redelijk vlot."

"Iets met computers"

Flor is een krak in wiskunde. Ook op andere vakken scoort de jongen goed, maar wiskunde is helemaal zijn ding. In het vijfde leerjaar nam Flor al eens deel aan de Olympiade en toen scoorde hij 110 op 120, wat hem toen al bij de beste 1% van alle deelnemers plaatste. "Ik ben wel met wiskunde bezig, maar echt leerkracht wil ik niet worden", schat Boonen zijn toekomstplannen in. "Het is natuurlijk nog heel vroeg om al plannen te maken, maar ik droom ervan ingenieur te worden. Iets met computers, daar ben ik nu ook al veel mee bezig."


Flor won met zijn eerste plaats een Samsung tablet, die hij gisteren overhandigd kreeg.