Luchtmachtbasis Gavere tegen 2020 dicht

OOST-VLAANDEREN WORDT ENIGE PROVINCIE ZONDER MILITAIRE EENHEID

Op de jaarlijkse opendeurdag in juni kon de luchtmachtbasis nog veel volk lokken.
Foto's DCRB Op de jaarlijkse opendeurdag in juni kon de luchtmachtbasis nog veel volk lokken.
De militaire luchtmachtbasis in Gavere gaat tegen 2020 dicht. Dat heeft minister van Defensie Vandeput gezegd na een vraag van volksvertegenwoordiger Stefaan Vercamer uit Oudenaarde. Oost-Vlaanderen wordt zo de enige provincie zonder militaire basis. "Als de militairen moeten verdwijnen, dan neemt men ook maar de hinderlijke radar mee", reageert burgemeester Denis Dierick.

Het Air Traffic Control Centre (ATCC) in Gavere telt vandaag nog zo'n 220 militairen. Honderd daarvan, die rechtstreeks met de vliegcontrole te maken hebben, verhuizen zoals bekend naar Steenokkerzeel waar ze gaan samenwerken met Belgocontrol. De 120 andere personeelsleden zullen overgeplaatst worden naar kazernes in de rest van het land. Het gaat dan over technici, onderhoudspersoneel, mensen die in de cafetaria werken of vervoer doen. "Zij zullen op specifieke begeleidingsmaatregelen kunnen rekenen", deelt minister Vandeput (N-VA) mee. "Overleg hierover met de vakbonden is voor zeer binnenkort." Wat er dan met de site in Gavere zal gebeuren, blijft echter onzeker. "Mijn diensten zijn momenteel nog alle mogelijkheden aan het onderzoeken", gaat Vandeput verder. "Er werd alvast contact opgenomen met andere overheden, federaal en regionaal, met de vraag of ze interesse hebben in deze site. Op basis van alle verzamelde informatie zal dan uiteindelijk een beslissing moeten genomen worden."

ATCC bevelhebber Tom Vanheuverswyn.
Foto's DCRB ATCC bevelhebber Tom Vanheuverswyn.

Herstructureringen

Volksvertegenwoordiger Stefaan Vercamer (CD&V) is zeer ontgoocheld over het antwoord van de minister: "Dit houdt in dat Oost-Vlaanderen de enige provincie wordt zonder militaire eenheid. In de strategische visie werd nochtans aangekaart dat, bij de herstructurering van de kwartieren, regionale evenwichten verzekerd zouden worden", hekelt Vercamer. Ook Gavers burgemeester Denis Dierick (Open Vld) stelt zich vragen.


"We zijn tenslotte een provincie met twee zeehavens en een groot aantal Sevesobedrijven. Het ATCC is ook een partner van onder andere de Superprestige veldrijden. Ook die organisatie wordt bedreigd met hun vertrek." De kazerne zorgt bovendien voor een economische meerwaarde in Gavere. "Veel militairen doen hun boodschappen hier, gaan hier iets eten, enzoverder. Als zij allemaal moeten vertrekken, dan mag men ook de radar in Semmerzake afbreken", vindt Dierick.

Burgemeester Denis Dierick.
Foto's DCRB Burgemeester Denis Dierick.

Stralingen ongezond?

"Die verhindert de bouw van windmolens in een straal van 15 kilometer en zorgt voor storingen en crashes op elektronische apparatuur zoals tv, radio en computer." Er zijn ook vragen of die stralingen wel zo gezond zijn.


Luitenant-kolonel van het vliegwezen Tom Van Heuverswyn hoopt nog steeds dat niet alle militairen moeten verdwijnen. "Het kan misschien nog tot een samenwerking komen met een andere instantie", klinkt het hoopvol. "Zo is de provinciale veiligheidsschool momenteel op zoek naar nieuwe terreinen. Onze militairen zouden hen dan kunnen ondersteunen. Ik verwacht ook dat lokale politici de sluiting van deze laatste Oost-Vlaamse kazerne niet zomaar zullen laten gebeuren."

Stefaan Vercamer, ontgoocheld om het vertrek van het ATCC.
Foto's DCRB Stefaan Vercamer, ontgoocheld om het vertrek van het ATCC.