Hugo Leroy staat zijn sjerp af

BURGEMEESTER (75) GEEFT VOLGEND JAAR FAKKEL DOOR AAN DENIS DIERICK

Foto Thomas Vandewalle
Gavers burgemeester Hugo Leroy (Open Vld-VOG) geeft volgend jaar op zijn verjaardag de burgemeesterssjerp door aan eerste opvolger Denis Dierick. "75 is een mooie leeftijd om de fakkel door te geven en de jongere generatie een kans te geven", vertelt Leroy.

26 juli 2015, dat is de datum waarop Hugo Leroy zijn 75ste verjaardag viert. Het wordt tevens de dag waarop hij zijn felgekoesterde burgemeesterssjerp doorgeeft aan huidig eerste schepen Denis Dierick (Open Vld-VOG). "Er is een tijd van komen en gaan en 75 is een mooie leeftijd om de fakkel door te geven", vertelt Leroy. "Ik vind het ook belangrijk om de jongere generatie de kans te geven en in Denis heb ik het volste vertrouwen." Leroy werd eind oktober vorig jaar nog getroffen door een beroerte en bleef daardoor enkele maanden buiten strijd. "Maar dat heeft niets met deze beslissing te maken", benadrukt hij. "Al geef ik toe dat het niet evident is om na 3 maanden afwezigheid terug bij te benen." Zijn terugkeer op het politieke toneel, verliep echter niet onopgemerkt, want enkele politieke tegenstanders stelden zijn terugkeer in vraag, omdat hij onder andere nog moeite had met lezen. Oppositieraadslid Oskar Bousard (De Brug), die intussen zelf zijn ontslag indiende, vond Leroy zelfs niet meer in staat om Gavere te besturen.


Leroy was eerst 6 jaar schepen en 10 jaar gemeenteraadslid toen Carlos Dierickx hem in 1988 midden de legislatuur het burgemeesterschap overdroeg.

Sheriff

Hij werd herkozen in 2000, 2006 en 2012. Al snel kreeg hij de bijnaam 'sheriff', onder meer wegens zijn voorliefde voor Amerika en omdat hij soms 's nachts rondrijdt in zijn gemeente. "Iets wat ik nog steeds toe, al doe ik nu vooral 's avonds mijn toer langs de verschillende deelgemeenten", lacht hij. "Als ik iets opvallends zie, bel ik de politie en steek ik mij weg. Ik vind de veiligheid voor onze burgers heel belangrijk. Het lastigste aan het burgemeesterschap vind ik dan ook de constante druk en de schrik dat er iets kan gebeuren. Ik mag er niet aan denken dat er zich hier een ramp zoals in Wetteren zou voordoen. Ik ben blij dat die druk volgend jaar zal weg zijn, al zal ik altijd wel bezorgd blijven." De man mag dan wel zijn sjerp afstaan, het politieke toneel verlaat hij nog lang niet. "Ik zal zeker actief blijven als gemeenteraadslid. En ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zal ik nog op de lijst staan als lijstduwer. Er zal ook meer tijd zijn voor mijn taak als provincieraadslid en ik wil eens op het gemak op reis kunnen gaan. Op bezoek bij mijn zus in Canada bijvoorbeeld. Ik ga me zeker niet opsluiten. Ik denk dat mijn vrouw zou gek worden mocht ik plots alle dagen thuis zitten", schatert de burgervader. "Ik mag wel zeggen dat ik hard heb gewerkt in mijn leven. Ik ben ook altijd zeer toegankelijk geweest met als gevolg dat iedereen me om hulp komt vragen. Ik help waar ik kan, maar ik ben ook geen tovenaar. Ik kan alleen maar hopen dat de inwoners dat inzien", besluit hij.