"We kunnen niet blijven wachten"

DE VLIEGENIER START MET KLEINERE RENOVATIEWERKEN DOOR UITBLIJVEN SUBSIDIES

Directrice Christine Deschaumes bij het schoolgebouw in Semmerzake.
Foto Ronny De Coster Directrice Christine Deschaumes bij het schoolgebouw in Semmerzake.
Vrije basisschool De Vliegenier uit Semmerzake wacht intussen al ruim tien jaar op subsidies voor de renovatie en uitbreiding van de school. "Tevergeefs. Omdat we niet kunnen blijven wachten, starten we binnenkort al met het renoveren van een drietal klaslokalen", aldus directrice Christine Deschaumes, die zich momenteel behelpt met klascontainers.

De vrije basisschool in de Kloosterstraat in Gavere sloot op het einde van het schooljaar 2015 definitief haar deuren en verhuisde met de leerlingen naar de site in Semmerzake. Het samenbrengen van de 150 leerlingen was het gevolg van het dalende aantal leerlingen, al ziet de directrice al langer potentieel in de site in Semmerzake. Zo diende ze in 2006 een volledig bouwdossier in voor een volledige renovatie en uitbreiding van de school, een project van ruim twee miljoen euro.


"Ruim tien jaar later wachten we echter nog altijd op subsidies", zucht directrice Christine Deschaumes. "Bijzonder schrijnend allemaal. Zo moeten we nu al drie klassen noodgedwongen onderbrengen in containers. We kunnen niet blijven wachten, daarom hebben we recent enkele kleinere renovatiedossiers ingediend om zo de werking van de school niet in het gevaar te brengen."

Alles met de fiets

De directrice krijg nu via het Klimaatfonds alvast subsidies voor de renovatie van drie klaslokalen. "De klassen zullen een pak energiezuiniger worden", vervolgt Deschaumes. "Als school dragen we de klimaatdoelstellingen dan ook hoog in het vaandel. We willen onze leerlingen bewustmaken van het feit dat we anders zullen moeten omgaan met onze omgeving. Daarom willen we het inzetten van bussen in de toekomst zoveel mogelijk vermijden bij schooluitstappen. Voortaan zullen we verplaatsingen vanaf de tweede graad, waar dat kan, met de fiets doen. Omdat het niet voor iedereen evident is om met de fiets naar school te komen of er één te kopen, gaan we als school ook zelf fietsen aanschaffen."

Masterplan

De renovatie van de klaslokalen start rond de herfstvakantie en de verbouwingen moeten al tegen eind dit jaar zijn afgerond. "De leerlingen van deze drie klassen zullen we ook tijdelijk onderbrengen in klascontainers. Die moeten we als school trouwens volledig uit eigen zak betalen. Dat is een serieuze kost, maar we hebben geen alternatief. Om alles te kunnen bekostigen organiseren we allerhande activiteiten, waaronder eetfestijnen."


De directrice hoopt dat er zo snel mogelijk vooruitgang komt in het renovatiedossier van de school. Bovenop de bestaande klassen van het lager zal er dan een extra verdieping met drie klaslokalen worden gebouwd. Daarnaast voorziet het masterplan ook in drie nieuwe kleuterklassen, een zorglokaal en een vernieuwde overdekte speelplaats.