"Water tot 1,5 meter hoog: hele inboedel kwijt"

HUIS UITGEWEKEN GEZIN AL ZEKER HALF JAAR ONBEWOONBAAR NA ORKAAN HARVEY

Toen het gezin uit hun huis vertrok, stond het water in de woonkamer 60 centimeter hoog. Intussen is dat al 1,5 meter.
Foto's Thomas Vandewalle Toen het gezin uit hun huis vertrok, stond het water in de woonkamer 60 centimeter hoog. Intussen is dat al 1,5 meter.
Uitgeweken Gaverlingen Hans Verswijver (56) en Katrien De Clercq (56) werden net als duizenden anderen zwaar getroffen door de orkaan Harvey in Texas. "Een groot deel van onze inboedel is volledig vernield. Daarnaast liepen ook nog eens 3 van onze wagens helemaal onder water. Dit is een ware nachtmerrie", vertelt Hans.

Hans en Katrien ruilden Gavere in 2001 in voor Friendswood, een stadje in de Amerikaanse staat Texas met zo'n 40.000 inwoners. Het is een van de vele plaatsen die afgelopen weekend bijzonder zwaar werden getroffen door orkaan Harvey. Geschat wordt dat maar liefst een derde van de huizen er onder water liep. Ook Hans en Katrien werden niet gespaard. "Toen er zo'n 60 centimeter water in onze woonkamer stond, hebben we na lang twijfelen beslist om ons te laten evacueren", doet Hans telefonisch het verhaal. "We dachten eerst om gewoon boven te wonen, maar zowel de keuken als onze slaapkamer bevinden zich op het gelijkvloers en ook de elektriciteit moest worden afgesloten. Uiteindelijk zijn we zondagavond - samen met onze jongste zoon Benjamin (16) en onze hond - via een rubberbootje naar een plek op het droge in de buurt gebracht. Daar zijn vrienden ons uiteindelijk komen oppikken."

Katrien De Clercq (vooraan links) en Hans Verswijver (vooraan rechts) op de foto met hun voltallige gezin.
Thomas Vandewalle Katrien De Clercq (vooraan links) en Hans Verswijver (vooraan rechts) op de foto met hun voltallige gezin.

Drie wagens vernield

Vijf dagen later verblijft het echtpaar en hun jongste zoon nog steeds bij diezelfde vrienden, zo'n 10 kilometer verwijderd van hun woonplaats. "Het enige wat we van thuis konden meenemen zijn wat kleren in een plastic zak. Intussen vernamen we dat het water in onze woning al gestegen is tot maar liefst anderhalve meter. Een drama", zucht Hans. "We hebben voor ons vertrek nog enkele tapijten naar boven kunnen brengen, maar veel meer niet. Al de rest zijn we dus kwijt. Ook drie van onze wagens staan intussen volledig onder water. Zelf zijn we gelukkig verzekerd tegen overstromingen, maar het grootste deel van de mensen is dat hier niet. We wonen dan ook in een gebied waar het gewoonlijk niet overstroomt. Er zullen wel middelen worden voorzien via het rampenfonds, maar vast staat dat dit lang niet voldoende zal zijn om alle kosten te dekken."

Alle hotels volgeboekt

Voor Hans en Katrien is het nog koffiedik kijken wanneer ze terug naar hun woning kunnen keren. "Het zal minstens nog een half jaar duren vooraleer alles hersteld is. Voorlopig verhuizen naar een hotel zit er niet in, want alles is volgeboekt. We zullen dus nog moeten uitvissen waar we voorlopig kunnen wonen. Misschien dat mijn vrouw wel enkele maanden naar Gavere zal verhuizen. Zelf kan ik zo lang niet weg, omwille van het werk. Of we ooit nog definitief naar België terugkeren, is momenteel nog niet beslist. Maar deze ramp zet ons wel meer dan ooit aan het denken", besluit Hans.