“Kappen van 104 populieren heeft niets met bouw van sporthal te maken”

Bomen zijn ziek en moeten vervangen worden door nieuwe exemplaren

De bomen aan de Sportdreef verkeren in slechte staat, zo hebben specialisten van het Agentschap voor Natuur en Bos vastgesteld.
Ronny De Coster De bomen aan de Sportdreef verkeren in slechte staat, zo hebben specialisten van het Agentschap voor Natuur en Bos vastgesteld.
Oppositieraadslid Jef Vermaere (Groen) is niet te spreken over het feit dat Gavere 104 populieren aan de Sportdreef laat kappen. “En dat allemaal voor de bouw van de nieuwe sporthal.” Volgens burgemeester Denis Dierick (Open Vld) is die kritiek onterecht: “De bomen zijn gewoon ziek en worden vervangen.”


Eerder deze week geraakte bekend dat aan de Sportdreef nabij de Schelde in Gavere 104 populieren moeten verdwijnen. Een onderzoek van het Agentschap voor Natuur en Bos had immers aan het licht gebracht dat de bomen in slechte staat verkeren. Het kappen van de populieren begint volgende week.

“Dit is toch wel een heel drastische maatregel in de aanloop naar de oprichting van een nieuwe sporthal”, zegt Jef Vermaere (Groen) over de aangekondigde kap. “Ik ben voorstander van een nieuwe sporthal en vind zelfs dat ze er al lang had moeten zijn. Al is de geplande kap van 104 bomen toch wel buiten proportie”, zegt Vermaere.

Groene long moet inboeten

“Hier wordt pijnlijk duidelijk dat de groene long langs de Scheldeoever vlakbij het centrum zwaar zal inboeten voor het project van de sporthal. Ondertussen blijven het kostenplaatje, de bouwkundige obstakels en de concrete invulling van de sporthal nog altijd bijzonder vaag. Bos en groen verdwijnen in Gavere al jarenlang aan een razendsnel tempo. De prachtige beukendreef van het militair domein bij kasteel Grenier is verdwenen, vijf hectare bos in Dikkelvenne ging recent tegen de grond en op het Scheldetalud tegenover de Sportdreef verdween op privéterrein ook nog eens een heel parkbos”, somt Vermaere op.

Het gemeentebestuur en het Agentschap voor Natuur en Bos hebben wel aangekondigd dat er na het kappen van de populieren een heraanplant komt.

De bouw van de sporthal heeft hier niets mee te maken: de sporthal komt op het oude voetbalterrein. Daar staan geen bomen, dus zullen er ook geen moeten wijken

Burgemeester Denis Dierick (Open Vld)

20 tot 30 jaar wachten

“Dan duurt het nog twintig à dertig jaar voor het landschap zich herstelt”, klaagt Vermaere aan. “Aan de bomen die echt een gevaar betekenen, moet men inderdaad iets doen. Toch had die vermeden kunnen worden als de gemeente er al eerder iets had aan gedaan door degelijk onderhoud, geleidelijke vervanging waar nodig en uitbreiding met gezonde bomen en struiken. Dat alles is jarenlang verwaarloosd. Nu een bouwproject op stapel staat, gaat men er plots met de grove borstel door”, klinkt het.

“Voor sporthal verdwijnt geen enkele boom”

“Die kritiek slaat werkelijk nergens op”, reageert burgemeester Denis Dierick (Open Vld). “De bomen aan de Sportdreef wijken helemaal niet voor de bouw van de sporthal, maar wel omdat we van Natuur en Bos het advies hebben gekregen om ze te kappen en te vervangen. Want laat dat wel heel duidelijk zijn: voor elke boom die verdwijnt, komt er een andere in de plaats. De bouw van de sporthal heeft hier niets mee te maken: de sporthal komt op het oude voetbalterrein. Daar staan geen bomen, dus zal er ook geen moeten wijken”, besluit Dierick.

De aankondigingsborden staan er al: maandag wordt met het kappen van de bomen gestart.
Ronny De Coster De aankondigingsborden staan er al: maandag wordt met het kappen van de bomen gestart.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.