"Ik wil geen tweede sheriff worden"

BAAIGEMNAAR DENIS DIERICK (58) LEGT MORGEN EED AF ALS BURGEMEESTER

Bijna-burgemeester Denis Dierick in zijn woonplaats Baaigem met op de achtergrond de Prinsenmolen.
Ronny De Coster Bijna-burgemeester Denis Dierick in zijn woonplaats Baaigem met op de achtergrond de Prinsenmolen.
Huidig eerste schepen Denis Dierick (Open Vld-VOG) legt morgen in de ambtswoning van de gouverneur de eed af als burgemeester van Gavere. Hij treedt in de voetsporen van partijgenoot Hugo Leroy, die op zijn 75ste een stap achteruit zet. "Maar het laatste wat ik wil, is de nieuwe sheriff van Gavere worden", vertelt Denis. "Gavere moet in de toekomst meer au sérieux genomen worden."

De eedaflegging vindt dan wel morgen plaats, de burgemeerstersjerp zal pas op 1 augustus worden doorgegeven tijdens een officieel moment in het gemeentehuis. Denis, 58 jaar en uit Baaigem, komt dan aan het hoofd van het zogenaamde prinsdom aan de Schelde.


Wat betekent die eedaflegging van morgen voor jou?


Denis: "Het is uiteraard iets anders dan een klassieke eedaflegging na de verkiezingen. Het is het verhaal van iemand die stopt en iemand anders die voorgedragen wordt door een groep. Er zijn nooit schriftelijke afspraken over gemaakt, maar Hugo heeft altijd gezegd dat hij op zijn 75ste zou stoppen. Daar houdt hij zich nu ook aan. Hij zegt trouwens al 10 jaar dat ik hem moet opvolgen. Mede dankzij de jongste verkiezingsuitslag, waarbij ik het tweede meeste aantal stemmen achter mijn naam kreeg, voelt het ook als een terechte opvolging. We respecteren de verkiezingsuitslag. Ik heb nu 3,5 jaar om me te bewijzen, tot de volgende verkiezingen. Lang genoeg dus om iets te kunnen verwezenlijken. Al hoop ik uiteraard om dan opnieuw verkozen te worden."


Is burgemeester worden altijd je ambitie geweest?


"Neen, zoiets mag ook geen ambitie zijn. Ik kreeg pas in 2000 de kans om voor het eerst op de lijst te staan bij de verkiezingen. Omdat Baaigem de kleinste deelgemeente is, was er maar plaats voor één Baaigemnaar op de lijst. Ik heb dus mijn beurt moeten afwachten. Doorgroeien is prettig, maar ik heb het nooit ingecalculeerd. De voorbije jaren ben ik al verschillende keren waarnemend burgemeester geweest door de gezondheidsproblemen van Hugo en dat beviel me wel. Daardoor ben ik ook goed voorbereid. Ik heb altijd geprobeerd om zijn rechterhand te zijn, al had ik hem niet altijd in de hand." (lacht)


Nu je het zelf zegt: mogen we van jou ook straffe uitspraken en fratsen verwachten?


"Het laatste wat ik wil, is de tweede sheriff van Gavere worden. Ik neem mijn voorgangers niets kwalijk, maar als burgemeester moet je voorzichtig zijn met de uitspraken die je doet. Niemand linkt Gavere momenteel aan een gemeente die goed wordt bestuurd, maar wel aan de fratsen van de burgemeester. Daar wil ik verandering in brengen. Daarom zijn we ook van plan om dit najaar deel te nemen aan Open Bedrijvendag. We willen de gemeente voorstellen als een modern bedrijf met een degelijk management. Kortom: ik wil dat de gemeente meer au sérieux genomen wordt."


Wil Gavere zich dan meer gaan bewijzen?


"Exact. In de regio zijn we geen kleine gemeente. Binnen de politiezone Schelde-Leie zijn we zelfs de grootste. Die regierol moeten we meer opeisen, vind ik. We moeten onze stem meer laten horen, zonder daarbij arrogant te worden. Nogmaals: onze capaciteiten moeten meer naar naar voren komen."


Waar droomt de toekomstige burgemeester van?


"Ik droom van een heel mooi centrum. Ik wil van Gavere niet enkel een slimme, maar ook een mooie gemeente maken. De plannen voor de heraanleg van de Markt zijn er en ik kan niet wachten tot ze realiteit worden. Maar de deelgemeentes zijn zeker even belangrijk. Ik hoop dat elke deelgemeente een dorpsplein of toch een plek krijgt waar de bewoners kunnen samen komen. Baaigem en Dikkelvenne hebben al een mooi centrum. In Asper gebeurt de vernieuwing in verschillende fases. Vurste zou begin volgende legislatuur worden aangepakt. In Semmerzake is het tot slot nog wat zoeken naar een geschikte locatie."


Hoe reageert je familie op je nakende burgemeesterschap?


"Mijn vrouw en mijn drie zonen steunen mij voor 300 procent. Anders zou ik het ook niet kunnen. En ze zijn uiteraard ook fier, wat ook wel mag. Maar we blijven met onze voetjes op de grond. Politiek is vergankelijk hé. Ik vertel thuis trouwens nooit iets over mijn werk. Mijn familie is voor mij minstens even belangrijk als politiek, maar je mag beide niet mengen. Wat ik wel jammer vind, is dat mijn ouders dit niet meer meemaken. Ik was nog maar een twintiger toen ze allebei zijn gestorven aan een hartfalen. Op dat vlak ben ik dus wel een beetje erfelijk belast."


Heb je zelf ook al een waarschuwing gekregen?


"Ja, en ik ben blij dat ik ze gekregen heb. Ik was 37 jaar lang milieuverantwoordelijke in een Seveso-bedrijf, waar ik 25 jaar lang heb gewerkt zonder ook maar een dag vakantie te nemen. Ik werkte 7 dagen op 7. Tot ik op een dag een hartinfarct kreeg. Sindsdien heb ik beslist om elk jaar 14 dagen vakantie te nemen. Al zal dat dit jaar niet lukken. Het zou maar wat raar zijn om na mijn eedaflegging onmiddellijk het vliegtuig op te stappen. Mijn job binnen het bedrijf heb ik intussen trouwens sterk afgebouwd zodat ik me volledig kan storten op het burgemeesterschap."


Is er ook tijd voor ontspanning?


"Ik was vroeger een echte paardenfreak. Zo heb ik lang dressuur gereden op een behoorlijk niveau. Maar op een gegeven moment was er geen tijd meer voor en heb ik alle paarden verkocht en mijn stallen afgebroken. Ook de afsluiting heb ik weggedaan, zodat ik zeker geen nieuwe paarden meer zou kopen. (lacht) Tegenwoordig trek ik me elke dag een uurtje terug in mijn moestuin. Daar in wroeten is het meest rustgevende wat er bestaat. Met de geoogste groenten ga ik nadien ook graag aan de slag in de keuken. Ja, er schuilt wel een hobbykok in mij."


Tot slot: hoe voelt het dat de kleinste deelgemeente nu de burgemeester levert.


"Hier moet ik eerlijk in zijn: geweldig. Dat ik uit de kleinste deelgemeente kom, heeft trouwens enkel nog maar in mijn voordeel gespeeld. Tussen de inwoners van Asper en Gavere zijn er wel eens discussies, maar iemand uit de kleinste gemeente ziet men niet als een bedreiging. Mijn dichtste buur in Baaigem is trouwens gouverneur Jan Briers, die intussen ook een goede vriend is geworden. Baaigem doet het dus niet slecht", besluit hij met een knipoog.

Denis Dierick aan het werk in zijn moestuin, waar hij zich elke dag een uurtje terugtrekt.
Ronny De Coster Denis Dierick aan het werk in zijn moestuin, waar hij zich elke dag een uurtje terugtrekt.